Vinnarna i Gulddraken är utsedda
5 Feb 2020
Dagens Nyheter har i 40 år granskat Stockholms krogvärld och Gulddraken instiftades 2001. Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger. Krogkommissionen består av representanter från DN:s redaktion och alla nominerade har testats anonymt, vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köketavgör också bedömningen.
Årets vinnare är:
Gastrologik (Krog Lyx), Sekt (Krog Mellan), Pat’s place (Krog Budget), Robin Delselius Bageri (Kafé), samt Lucy’s Flower shop (Bar).
Förutom ovan priser tilldelades två lovande elever vid Sveriges restaurangskolor stipendiet Framtidsdraken. Dessa gick till Fanny Roslund Malmström, Skärgårdsgymnasiet och Oliver Julin, Internationella Hotell- och Restaurangskolan.
Stipendiet är till för att uppmuntra och stimulera unga studenter i restaurangbranschen. Stipendiet är ett samarbete mellan projektledare Daniella Illerbrand, Dagens Nyheter och restaurangerna Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik, Ekstedt, Hantverket, Fotografiskas restaurang och Isaan’.
Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar. Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget.
Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury bestående av projektledare/initiativtagare Daniella Illerbrand och DN:s Elin Peters utsett de två vinnarna i kategorin.
– Vårt mål är att detta stipendium ska ge dessa elever en liten extra push på vägen, säger Daniella Illerbrand. Det har varit roligt och givande att samtala med alla de nominerade – vi imponeras av hur ambitiösa de är – och anledningen till att vi valde att premiera Fanny och Oliver är att vi tror att de har särskilt stora möjligheter att utvecklas av att uppleva gastronomi ur gästens synvinkel.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Gulddraken
5 Feb 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: