Vinnarna i Gulddraken är utsedda
5 Feb 2020
Dagens Nyheter har i 40 år granskat Stockholms krogvärld och Gulddraken instiftades 2001. Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger. Krogkommissionen består av representanter från DN:s redaktion och alla nominerade har testats anonymt, vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köketavgör också bedömningen.
Årets vinnare är:
Gastrologik (Krog Lyx), Sekt (Krog Mellan), Pat’s place (Krog Budget), Robin Delselius Bageri (Kafé), samt Lucy’s Flower shop (Bar).
Förutom ovan priser tilldelades två lovande elever vid Sveriges restaurangskolor stipendiet Framtidsdraken. Dessa gick till Fanny Roslund Malmström, Skärgårdsgymnasiet och Oliver Julin, Internationella Hotell- och Restaurangskolan.
Stipendiet är till för att uppmuntra och stimulera unga studenter i restaurangbranschen. Stipendiet är ett samarbete mellan projektledare Daniella Illerbrand, Dagens Nyheter och restaurangerna Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik, Ekstedt, Hantverket, Fotografiskas restaurang och Isaan’.
Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar. Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget.
Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury bestående av projektledare/initiativtagare Daniella Illerbrand och DN:s Elin Peters utsett de två vinnarna i kategorin.
– Vårt mål är att detta stipendium ska ge dessa elever en liten extra push på vägen, säger Daniella Illerbrand. Det har varit roligt och givande att samtala med alla de nominerade – vi imponeras av hur ambitiösa de är – och anledningen till att vi valde att premiera Fanny och Oliver är att vi tror att de har särskilt stora möjligheter att utvecklas av att uppleva gastronomi ur gästens synvinkel.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Gulddraken
5 Feb 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"