Trots att det blir fler och fler som väljer att äta vegetariskt så är kanske World Vegetarian Day relativt okänt för många, men faktum är att dagen fyller hela 40 år den 1:a oktober 2017 . Företaget Quorn har här tagit fram lite siffror för att väga kött mot vegetariska alternativ.
           Här kommer 6 argument till mer vego i vardagen:
              1. Det är bättre för hälsan att minska på rött kött. Genom att äta mer grönt mår vi mycket bättre.
              2. Det är bättre för miljön — köttindustrin släpper ut stora mängder koldioxid. Genom att byta ut nötfärs mot exempelvis Quorn Färs har du med en måltid minskat koldioxidavtrycket med 90 procent.
             3. Vi sparar vatten — mer än någonsin tidigare har det blivit viktigt att se över vår vattenförbrukning. Vattenfotavtrycket för Quorn Färs är en åttondel jämfört med nötkött.
             4. Vi kan föda fler människor — jordens befolkning växer för varje dag och maten måste räcka åt alla. Mykoprotein som är en mikroskopisk svamp mindre än ett knappnålshuvud ger flera ton färdig Quorn.
             5. Det är gott. 
             6. Det är enklare än många tror — Det finns massor av bra alternativ på marknaden. Med små enkla medel kan du snabbt göra vanliga kötträtter vegetariska – vips är det vego!
               
           Två mattips från Quorn inför World vegetarian day:  Lakto-ovo-vegetariska burritos proppfulla med goda texmex-smaker och ovo-vegetariska vårrullar som går att variera i oändlighet. 
           
           Vardagsfest med vegetariska familjeburritos med Quorn
        Ingredienser
        300 g Quorn Färs
        2-3 tsk spiskummin
        2 msk tomatpuré
        400 g kidneybönor
        200 g majskorn
        4 stora tortillabröd eller 12 små
        300 g riven ost (löpefri)S
        Salt och Peppar
        Guacamole: 2 
        avokados:1 
        grön chili: 2 
        vitlöksklyftor:1 
        lime
        Salt
        Till servering: Färsk koriander
        
        Tillagning
         Sätt ugnen på 200 grader.
         Guacamole: Kärna ur och grovhacka avokado, chili och vitlök. Mixa med pressad lime, salt och peppar.
         Stek Färs snabbt. Ta bort pannan från spisen och blanda i tomatpuré och spiskummin. Häll i bönor och majs och rör om.
         Fördela färsblandningen på tortillabröden och rulla ihop. 
         Lägg dem i en ugnsfast form och toppa med riven ost. Kör i ugn cirka 10-12 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
         Servera med guacamole och färsk koriander.  
        
        Ovo-vegetariska vårrullar
      Ingredienser:300 g Quorn Färs.
  1 dl majonnäs.
  ½ msk japansk soja.
  2 morötter.
  2 gula paprikor.
  2-3 vårlökar.
  1 kruka koriander.
  12 ark rispapper
       Salt och peppar
  Dip:
 1 röd chili
 1 msk sesamolja
 2 msk japansk soja
 1 msk risvinäger
 2 msk rostade sesamfrön 
   
Gör så här:
1.Lägg rispapper i blöt så de blir mjuka.
2. Stek färs snabbt. Rör ihop soja och majonnäs. Häll i färsen, salt och peppar och blanda.
3. Finstrimla morot, salladslök och paprika. Hacka koriandern.
4. Lägg grönsaker och färs på rispapper och rulla ihop.
5. Dip: Blanda ihop alla ingredienser till dippen och låt stå till servering.
6. För varma vårrullar, stek rullarna i sesamolja på medelvärme tills de fått fin färg.
 
                                                                         
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            