Urban Deli serverar svenskodlad regnbågslax uppfödd på nytt cirkulärt foder

Ny rätt med regnbågslax uppvuxen på cirkulärt foder.
Ny rätt med regnbågslax uppvuxen på cirkulärt foder.

Urban Deli tar ytterligare ett steg inom utveckling och innovation inom framtidens mat- och måltidslösningar. Nu lansear de en svenskodlad regnbågslax uppfödd på ett helt nytt, cirkulärt foder.

Fodret är utvecklat av Axfoundation och SLU tillsammans med 25 aktörer. Fodret bygger på svenska restflöden från skog, hav och livsmedelsindustri. Lanseringen markerar ett viktigt steg mot mer hållbar mat på tallriken och bjuder samtidigt på en smakupplevelse som imponerar.

-Vi vill ligga i framkant och visa vägen för framtidens mat. Att kunna erbjuda våra gäster en högkvalitativ, svenskodlad fisk uppfödd på ett hållbart foder känns både rätt och viktigt, säger Sara Kokk, kreativ projektledare på Urban Deli.

En innovation för framtidens livsmedelssystem

Det nya fodret har utvecklats av Axfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet i nära samarbete med 25 aktörer längs hela livsmedelskedjan, från forskare och fodertillverkare till lantbrukare och restauranger. Målet är att ersätta importerad soja och fiskmjöl med råvaror som redan finns i Sverige och samtidigt stärka svensk självförsörjning.

Exempel på resurssmarta råvaror i fodret är:
• Insekter som omvandlar matsvinn till protein
• Mykoprotein från skogsindustrins sidoströmmar
• Musslor som bidrar till att minska övergödningen i Östersjön

-Vi har provlagat fisken på flera sätt och imponerats av både kvalitet och smak. Den påminner om vildfångad fisk, vilket vi vet att många gäster uppskattar, säger Fredrik Darnelius, kökschef på Urban Deli Hagastaden.

Test med goda resultat
Fodret har testats i verklig uppfödning med goda resultat vad gäller både tillväxt och kvalitet. Sensoriska tester vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan visar dessutom att fisken smakar lika bra, eller bättre, än fisk uppfödd på traditionellt foder. Något vi vet är avgörande för att driva hållbara förändringar inom matsystem.

Från och med den 11 september finns regnbågstartaren på Urban Delis samtliga restauranger och i delin på Sveavägen i Stockholm och i Hagastaden där den serveras som streetfood tillsammans med pommes.

Läs också