Årets viltkrog är utsedd
23 Aug 2021
Vinnaren i Svenska Viltmatakademins tävling Årets Viltkrog delar prispallen med finalisterna Lux Dag för Dag och Färna Herrgård. Priset tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling i sin verksamhet.
– Det här så skönt kvitto på jobbet vi gör hela tiden. Vi hade en dröm kunna jobba med vilt från skog till bord. Vi spenderar 50 % av tiden i skogen och 50 % på krogen. Hälften av personalen jagar, men alla plockar örter och bär. Det blir en livsstil som är annorlunda. Vi vet exakt var allt vi lagar kommer ifrån. Den respekten för råvaran är svår att förklara i ord, säger Andreas Landén, köksmästare på Restaurang Jord.
Tjugo restauranger var med i tävlingen, sedan utsågs tre finalister. Vinnaren presenterades sedan som sedvanligt under Årets viltdag på Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge.
– Jord är en synnerligen unik viltmatrestaurang och väl värd priset Årets Viltkrog 2021, sa Gert Klötzke som är ordförande i juryn för Årets Viltkrog.
Juryns motivering:
Med sin gemytliga hållning tar Restaurang Jord unik kontroll över hela råvaruresan, från jakt och transport, till mörning, styckning och tillagning. Den kunniga och pålästa personalen håller viltet på menyn året om.
Utmärkelsen delades ut 20 augusti 2021.
Av: Annika Rådlund Källa: Svenska viltakademin
Foto: Marcus Crepin
23 Aug 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: