Årets Kock-vinnaren Michael Andersson har tagit fram Årets Rätt 2025, den innehåller en spännande blandning av smaker från Sverige och Sydamerika.
Ett av uppdragen som vinnarna av Årets Kock har är att skapa Årets rätt. 2024 tog vinnaren Desirée Jaks fram en klimatsmart rätt baserad på blåmusslan, där ett grundrecept på öppen lasagne kunde ha olika tillbehör beroende på säsong. Året innan det, 2023, tog Jessie Sommarström fram 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50 procent blandfärs och 50 procent färs på svenskodlade baljväxter. Något som sedan också har gett henne uppdrag att ta fram nya 50/50 köttbullar och pannbiffar till Ikea. Ludwig Tjörnemo tog fram Årets rätt 2021 – en Swedish Bowl.
I år fick Michael Andersson att ta fram en rätt för 2025.
– Årets Rätt är en lamm-taco. Jag har valt att göra ett långkok på lamm, barbacoa, där köttet först grillas för att få en djup, rökig smak och sedan bräseras långsamt tillsammans med mustiga kryddor tills det blir riktigt mört och saftigt. I mitt recept har jag satsat på en blandning av smaker från Sydamerika och Sverige. Jag kompletterar rätten med en salsa verde gjord på svenska råvaror och en klassisk pico de gallo, fast med min egen twist. För mig handlar Årets Rätt också om ett koncept – hur jag gillar att laga mat och hur jag gillar att äta mat. Det är en rätt som uppmuntrar till gemenskap, att laga mat tillsammans och njuta av den tillsammans med andra.
Jag ville skapa en rätt som samlar människor
Han fortsätter att berätta om visionen han hade när han skapade rätten:
– Oavsett om jag står på krogen eller lagar mat hemma vill jag jobba tillsammans med andra. Att laga mat ensam är lika tråkigt i ett restaurangkök som hemma i sitt eget kök. Jag ville skapa en rätt som samlar människor – något gott, enkelt att laga och kul att dela. Tacos är just en sådan rätt – flexibel, smakrik och inkluderande, precis som mat ska vara.
Rätten passar bra att servera året om.
– Jag uppmuntrar verkligen till att experimentera med tillbehören. Man kan anpassa stilen efter säsong, på sommaren kanske något fräscht och krispigt, på vintern lite mustigare smaker. Receptet är en grund att utgå ifrån, men det är inget som måste följas slaviskt. Så länge man har stommen på plats kan man anpassa och variera den efter smak och säsong.
Framförallt hoppas han att rätten ska inspirera många.
– För mig ska mat vara inbjudande och inspirera till kreativitet – precis som en riktigt bra taco. Jag hatar egentligen att skriva recept, för det blir så fyrkantigt. Och mat är allt annat än fyrkantigt. Mat blir mycket godare om man leker och det är precis det jag vill uppmuntra till med Årets Rätt. En taco kan passa alla, bara man är nyfiken och vågar testa sig fram. Det ska vara enkelt, roligt och fritt – inte en massa regler.

I arbetet med att ta fram Årets rätt ingår också att ta fram en öl tillsammans med Spendrups, Melleruds Mästarbrygd 2025. På frågan hur han tycker den passar tillsammans med Årets Rätt svarar han så här:
– När vi tog fram ölen fanns tacon hela tiden i bakhuvudet. Jag tänkte mycket på hur ölen skulle passa tillsammans med Årets Rätt och Mästarbrygden har en friskhet som balanserar kryddiga och rökiga smaker riktigt fint. Den har en härlig fyllighet men känns samtidigt fräsch, vilket gör att den lyfter smakerna i maten utan att ta över.
Smaken och karaktären är han väldigt nöjd med.
Den lyfter smakerna i maten utan att ta över
– Jag gillar mexikanska lagers och klassiska pilsners, men ville göra något roligt med det. Amber har ofta lite rostigare toner och mer smak, men vi har rundat av den med en fräsch citruskaraktär. Det är en lättdrucken ljus öl med en grundsötma, balanserad med blommiga citrustoner som gör den riktigt fräsch. Jag ville skapa en öl som passar till många olika rätter men som också är god att dricka precis som den är. Jag tänkte mycket på hur den skulle fungera med Årets Rätt, men den funkar lika bra till grillat eller en sallad. Det är en perfekt matöl till en schysst middag, men den sitter nog lika bra på en after work.
Text: Annika Rådlund