Skaparen, son till grundaren av Baileys Original Irish Cream, har lyckats framställa en fusion mellan äkta belgisk choklad och Baileys. Resultatet ska vara som att dricka len och krämig choklad direkt ur ett glas. Nya Baileys Chocolat Luxe finns på Systembolaget från den 2 december.
Choklad blir bara allt mer populärt i Sverige, som har klättrat från en 11:e till en 8:e plats på listan över världens mest chokladätande folk och länder. Enligt Google är november och december de månader vi mest använder sökordet ”choklad” och letar efter recept innehållandes den gyllene ingrediensen.
Baileys är den nyskapande likören som på 70-talet lyckades med innovationen att föra samman grädde och irländsk whisky. Nu, cirka 40 år senare har man gjort det igen. Den banbrytande sammanslagningen av lyxig belgisk choklad, irländsk whisky och grädde, har tagit över tre år att ta fram. Baileys Chocolat Luxe är skapad av Anthony Wilson, principal liquid developer i Research and Development-teamet på Diageo och son till mannen som skapade Baileys Original Irish Cream, Steve Wilson.
– Det här är ett stort genombrott för choklad. Många har försökt tidigare, men problemet är att choklad är av fast konsistens. Det gör att det är lång ifrån lätt att göra det drickbart. Det vi har åstadkommit här är inte bara en dryck som smakar gott, det är en ljuvlig upplevelse av god choklad av högsta kvalitet, säger Anthony Wilson, principal liquid developer på Diageo.
Anthony Wilson jobbade outtröttligt för att uppnå ett lika fantastiskt resultat som när hans far knäckte koden och lyckades mixa whisky ihop med grädde och blev Baileys Original Irish Cream. Anthony reste och hämtade kunskap på tre kontinenter, pratade med några av de främsta chokladmästarna i världen och provade totalt över 200 olika sorters choklad.
– Efter år av vetenskapliga experiment är det ibland de minsta förändringarna som ger genombrotten. Genom att sänka alkoholhalten med 1,3 procent upptäckte jag att smaken från whiskyn tonade ut, snarare än att den tog över den söta, rökiga smaken från chokladen, fortsätter Anthony.
Hans hopslagning av mödosamt utvalda premium-ingredienser ger en produkt som ska både smälta i munnen och samtidigt ger en svalkande smakupplevelse. Till att börja med ska den ge en smak av mörk choklad för att sedan avslutas med toner av mörka, rika, rostade kakaobönor.
Genom att kombinera lyxiga produkter som vanilj från Madagaskar och över 30 gram äkta belgisk choklad i varje flaska, skapar Baileys Chocolat Luxe smaken av choklad med rika, krämiga karamelltoner från traditionella Baileys Original Irish Cream.
Baileys Chocolat Luxe finns tillgänglig på Systembolaget från och med en 2 december.
Baileys Chocolat Luxe har en alkoholhalt på 15.7 procent.
www.baileys.com