Bakar ekologiskt PFAS-fritt bröd

Skeppsbro Bageri i Gamla stan, Stockholm, bakar sitt bröd med renat kranvatten
Skeppsbro Bageri i Gamla stan, Stockholm, bakar sitt bröd med renat kranvatten

Skeppsbro bageri, i Gamla stan i Stockholm, bakar bröd med ekologiskt mjöl som de maler i egna kvarnar på bageriet direkt innan bakning. Nu blir de först i landet med att även säkerställa att vattnet i brödet är renat från gifter som PFAS, bly och mikroplaster. Något som är möjligt tack vare svensk patenterad reningsteknik.

I Sverige finns PFAS i många vattenkällor, även om halterna varierar. Det betyder att även ett ekologiskt bröd kan få i sig dessa svårnedbrytbara “evighetskemikalier” om vattnet som används inte renas, något som Skeppsbro bageri nu satsat på att göra.

– Det här är en naturlig fortsättning på vårt hantverk. Vi har alltid använt de bästa ekologiska råvarorna och nu ser vi till att även vattnet håller samma standard. Precis som att ekologiskt har blivit ett självklart val för många, tror jag att det snart blir lika självklart att fråga om vattnet som använts är renat från gifter, säger Fredrik Ekman, vd på Skeppsbro bageri.

Han förklarar att frågan om PFAS-fritt vatten är högaktuell. Naturskyddsföreningens rapport från 2024 visar att över 90 procent av de testade dricksvattenproverna innehöll PFAS. I drygt tio procent av proverna översteg halterna de nya gränsvärden som börjar gälla inom EU nästa år. Det innebär att många svenskar redan idag får i sig PFAS genom kranvattnet, även om de flesta kommunala vattenverk uppfyller de nuvarande reglerna.

– Vi vet fortfarande ganska lite om evighetskemikalier som PFAS, men forskarna har i över ett decennium påpekat farorna. I Sverige är vattenkvaliteteten varierande och inte lika bra som vi generellt tror, säger Maximillian Lundin, produktägare på svenska Bluewater, som tagit fram den patenterade reningsteknik som används av Skeppsbro bageri.

Där Skeppsbro bageri ligger i Stockholm så hämtas dricksvattnet från Mälaren. Provtagningar visar att halterna i råvattnet generellt ligger under gränsvärdena, men i vissa tillflöden, exempelvis Märstaån, har PFAS uppmätts långt över riktvärden. En analys av Stockholms kranvatten utförd av Eurofins på uppdrag av Bluewater visade halter på omkring 3,5 ng/l, vilket är nära det nya EU-gränsvärdet på 4 ng/l.

Han menar att genom samarbetet mellan Skeppsbro bageri och Bluewater tas ett viktigt steg för att visa att det går att skapa livsmedel som är fria från de osynliga gifterna.

– Vi vill uppmana fler restaurangägare och fastighetsvärdar att testa vattnet och ta ansvar för att säkerställa PFAS-fritt vatten åt sina kunder och hyresgäster. Det är en investering i både hälsa och miljö, säger Maximillian Lundin.

Läs också