Bjertorp Slott satsar på gastronomiska upplevelser

– Det här är inte bara ett hotell, det är inte bara en restaurang – det är en destination, säger Victoria Johansson hotelldirektör och vd för Bjertorp Slott.
– Det här är inte bara ett hotell, det är inte bara en restaurang – det är en destination, säger Victoria Johansson hotelldirektör och vd för Bjertorp Slott. Foto: Annika Rådlund

Bjertorp Slott har både en spännande historia och sagolika rum. Under sommarmånaderna är det så högt tryck på bokningarna så att man nu har beslutat att bygga fler hotellrum. För att öka dragningskraften under hela året så görs det nu en storsatsning på gastronomiska upplevelser, bland annat genom att anställa en stjärnkock och arrangera dryckesprovningar.

Bjertorp Slott är Sveriges yngsta jugendslott, det stod färdigbyggt 1914. Det är förstås en spännande miljö för gästerna att befinna sig i då det finns många intressanta och detaljer att titta på. Det står till exempel en stor uppstoppad björn innanför entrén och många av möblerna är originalmöbler som skapats just för platsen där de står. Slottet byggdes som privatbostad från början men har sedan cirka 45 år tillbaka varit ett hotell med restaurang.

– Det som är härligt är att de fastighetsägare som vi har haft under åren har valt att köpa tillbaka möbler som släktingar en gång ärvde från slottet.

De olika salarna är förstås perfekta för både middagar, mingel, frukost- och lunchserveringar.

– 2019 gjorde vi en satsning mot bröllopssegmentet och det kom igång jättefint, speciellt efter pandemin. Så där har vi full fart. Vi har alltid varit starka mot mat- och kulturintresserade men nu kände vi att vi ville ville lyfta vårt kök ytterligare. På White Guide har vi legat på ”God klass” under väldigt många år och det har varit stabilt, men nu ville vi lyfta det ytterligare och koppla på våra lokala matproducenter och kombinationen mat och dryck, berättar Victoria Johansson som är hotelldirektör och VD för Bjertorp Slott.

Hon berättar att de kände att de behövde bygga på kunskapsbanken – och kontaktade därför en erfaren kock.

– Jag hade kontakt med Christopher Lai en period för han började förflytta sig till våra regioner. Det landade tills sist i en F&B-roll för honom, det kändes klockrent. Han har med sig erfarenhet från Michelinrestauranger, han har också varit köksmästare och han har drivit eget.

Den prisbelönte stjärnkrögaren Christopher Lai vid rodret som ny Food & Beverage Manager.
Foto: Joakim Ström
Den prisbelönte stjärnkrögaren Christopher Lai vid rodret som ny Food & Beverage Manager på Bjertorp Slott. Foto: Joakim Ström

Christopher Lai har meriter som guld i Kock-VM 2014, tre deltaganden i Årets Kock, en Michelin-utmärkelse och flera andra priser. Han har tillsammans med sitt nya team skapat menyer som förenar nytänkande smaker med Varaslättens råvaror.

– Han har varit på slottet lite över ett år nu och han har skapat ett gourmetpaket där det ingår en 8-rättersmiddag med dryckespaket. Just nu är det tredje gången gillt för oss med en 8-rättersmeny skapad av honom. Den serveras alla dagar i veckan men behöver förbokas.

Säsongsmenyn heter Aftonens resa och beskrivs som en kreativ och ständigt föränderlig meny som följer årstidernas växlingar. Här får säsongens bästa råvaror ta huvudrollen, grönsaker från närområdet, fisk och skaldjur från västkusten och fågel från närliggande gårdar.

Gravad röding med rökt dashi och citronemulsion på skaldjur och pepparrot, en rätt som finns med på säsongsmenyn Aftonens resa.
Gravad röding med rökt dashi och citronemulsion på skaldjur och pepparrot, en rätt som finns med på säsongsmenyn Aftonens resa på Bjertorp Slott.

– Med Aftonens resa vill vi ta gästerna med på en verklig smakresa genom Varaslättens och regionens bästa råvaror. Höstens meny speglar årstidens färger, dofter och smaker från nyfångad fisk och skaldjur till lokalt uppfödd fågel och färska primörer.Vi försöker jobba så lokalt som möjligt men ändå viktigt att vi använder oss utav fina råvaror och i säsong. På hösten vill vi till exempel lyfta vilt och svamp samt skaldjur,säger Christopher Lai.

Varje rätt är noggrant komponerad för att skapa en helhetsupplevelse.

”Målet är att gästerna inte bara ska njuta av varje tugga, utan också känna en stark koppling till platsen och dess traditioner”

– Målet är att gästerna inte bara ska njuta av varje tugga, utan också känna en stark koppling till platsen och dess traditioner, tillägger han.

Just nu är huvudråvan i de åtta rätterna: spetskål, jordärtskocka, gravad röding, havskräfta, hälleflundra, viltdetalj från Magnus Vilt, Wrångebäcks ost och en dessert med päron.

– Den nya menyn rullar igång nu sedan kommer julmaten.

Bland aktiviteterna som arrangeras för grupper och konferenser finns bland annat olika dryckesprovningar. Det kan handa om säsongens viner från Italien eller Frankrike, eller champagne. På modern konst på väggarna i musiksalen, slottets största festlokal på nästan 100 kvadratmeter, syns festliga motiv med sång och dans.

– Slottet var vida känt för sina stora fester, det har nog hänt mycket roligheter här inne. Taket är speciellt utformat för att ge bra akustik och det finns en inbyggd orkesterbalkong som användes förr, säger Victoria Johansson och pekar upp mot en öppning högt upp på väggen.

Hon förklarar att det nuförtiden är många som vill bokar slottet för olika firanden, inte bara bröllop. De har nyligen haft ett 90-årskalas med flera hundra gäster med fest i slottsparken. I närområdet finns också flera stora företag som gärna förlägger sina tillställningar på slottet.

– Utmaningen framåt är att fylla på konferensdelen ytterligare, då det behövs fyllas på med mer matgäster under den T1, det vill säga den första delen av året.

Utmaningen framåt är att fylla på konferensdelen ytterligare

De jobbar med att få upp kännedomen om slottet i hela Sverige och i Norge.

– Vi har oerhört många norska gäster. Men de flesta är från Västsverige, från Örebro till nedanför Göteborg kommer de flesta gäster. Inom en radie av tre timmar skulle jag säga.

Hon berättar om hur de marknadsfört sig mot Norge, hur det först startade med deltagande på olika mässor för att presentera anläggningen till att sedan gå över till mer digitala satsningar som googleannonsering.

– Vi översatte också hemsidan till norska, men nu går ju det automatiskt. Sen har vi också alltid varit stark på golf, något de saknade i Norge, och i Norge finns inga slott som du kan äta och bo på. Det finns bara ett – och där bor kungafamiljen, säger hon med ett leende.

Hon berättar att både golfare och de som har haft bröllop på slottet har spridit ett gott rykte om dem och det har gett ringar på vattnet.

– Golf och bröllop går mycket hand i hand och ryktet att man har varit här sprider sig. För några år sedan hade vi en känd influencer som gifte sig här och det spred ju sig också, de var väldigt nöjda.

Under sommaren är det högsäsong på slottet

– I T2:an, maj till augusti, omsatte vi 286 procent mer än i T1:an. Så det är en stor utmaning för oss när vi ska bemanna, för personalen är det viktigaste vi har.

I magasinsbyggnaden kommer det att byggas 20 hotellrum till. Grunden ska vara kvar men den övre delen kommer att rivas och byggas om i samma stil.
I magasinsbyggnaden vid Bjertorp Slott kommer det att byggas 20 hotellrum till. Grunden ska vara kvar men den övre delen kommer att rivas och byggas om i samma stil.
Foto: Annika Rådlund

Trycket under sommarsäsongen är så stort så nu har man beslutat att bygga 20 rum till, i den gamla magasinsbyggnaden som ligger ett par stenkast från slottsentrén. Planen är att börja ombyggnationen i vinter.

– På längre sikt kommer vi även att bygga ett wellness, vi kommer inte att bli ett spa-hotell, men vi kommer att ha en wellness-del och ett orangeri där vi kan ha fester och större event.

Wellnessdelen kommer att vara en plats för avkoppling, med champagnepool och olika bastun.

– De nya rummen kommer att börja byggas i vinter och förväntas vara klara om 1,5 år. Vi vill vara den här platsen som man kan åka till även i januari om man har en trist vecka i långsamma januari. Det här är inte bara ett hotell, det är inte bara en restaurang – det är en destination.

På frågan om vilket som är hennes favoritrum på slottet så svarar hon så här:

– Matsalen! Bordet längst upp, det runda vid fönstret, är min favorit. Det rummet är så varmt och ombonat och det har elegans, det andas lyx men är ändå hemtrevligt.

Slottets matsal har imponerande stuckatur i taket. Mitt på golvet finns en knapp där man med foten kunde trycka för att påkalla kökspersonalens uppmärksamhet, idag är funktionen borttagen.
Slottets matsal har imponerande stuckatur i taket. Mitt på golvet finns en knapp där man med foten kunde trycka för att påkalla kökspersonalens uppmärksamhet, idag är funktionen borttagen.
Bjertorp Slott
Bjertorp Slott stod färdigbyggt som privatbostad för familjen Littorin 1914 och är idag ett hotell med restaurang och konferens. Foto: Annika Rådlund
Baksidan av slottet har stora gryna ytor som kan användas till olika festligheter.
Baksidan av Bjertorp Slott har stora gröna ytor som kan användas till olika festligheter.

Fakta Bjertorp Slott

Färdigbyggt: 1914

Uppfördes som: Privatbostad för familjen Littorin

Hotell sedan: I början av 1980-talet

Stil: Jugend

Var: Strax utanför Vara i Västra Götaland

Antal rum: 35 rum och sviter med totalt 65 bäddar

Drift: Winn Hotel Group

Fastighetsägare: Svante Andersson och Anna Ellhage

Hotelldirektör och vd: Victoria Johansson

Text: Annika Rådlund Foto: Annika Rådlund och Joakim Ström

Läs också