I dag avgjordes Årets kock 2018 och det var David Lundqvist som kammade hem den åtråvärda titeln.
Under finalen tävlade finalisterna i hela tio delmoment varav endast ett var känt för finalisterna i förväg, övriga utmaningar genomfördes oförberett. Finalen har pågått under tre dagar. Redan på torsdagen gjorde de teoriprov och testades i råvarukännedom. Fredagens uppgifter var att laga sin tränade rätt med hel kyckling, en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg, öppna 10 pilgrimsmusslor och slå en god majonnäs med bra konsistens på minst en liter olja.
På frågan hur det känns efter vinsten svarar Daniel Lundqvist så här:
– Ja hur känns det? Jag skrek mig hes. Det känns… äntligen! Igår var det lite knackigt, det var roligt och så, men det var knackigt. Jag gick in övertaggad, jag pushade på lite för hårt och fick inte rätta känslan. Sen blev det en lång väntan på slutet.
–Det känns som ett fantastiskt resultat och ett kvitto på att hårt jobb under lång tid lönar sig. Underbart att stå högst på pallen med tanke på konkurrensen.
Vilka som var med i finalen kan du se här.
Årets Kock – SM i professionell matlagning är Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Tävlingen omfattar en digital uttagning som görs helt anonymt, ett kval där 32 kockar tävlar dag 1 och 16 går vidare till dag 2. Av dem går 8 kockar till finalen som hålls 28-29 september i Kungl. Tennishallen, Stockholm. Redan efter första dagen får fyra kockar lämna och under finalens andra dag gör de fyra finalisterna upp om titeln Årets Kock 2018.