Ecoviva lanserar matkasse som certifierats av WWF
7 Mar 2024
Ecoviva har i samarbete med WWF antagit utmaningen att skapa välsmakande måltider med mycket lågt klimatavtryck. Klimatbudgeten för en måltid ska enligt One Planet Plate vara högst 0,5 kg CO2e per måltid eller totalt 11 kg CO2e per vecka. Det är mycket tuffa krav. Som jämförelse kan nämnas att en enda måltid, till exempel en hamburgare kan generera nästan en tredjedel av hela veckans ”klimatbudget”.
– Vi har ökat andelen grönt på tallriken och valt bättre fågel och fisk med rätt ursprung. Så långt det går har vi ekologiska och svenska råvaror. Av sexton portioner i vår One Planet Plate-kasse är hälften vegetariska och hälften med fågel och fisk. Och alla måltider är jättegoda med recept framtagna i vårt eget kök, säger Annika Kristoffersson.
Ecoviva One Planet Plate-kasse tar hänsyn till både klimatpåverkan och biologisk mångfald. Klimatberäkningar, rätter och råvaror uppfyller kriterierna för WWFs One Planet Plate.
– Maten vi äter ger upphov till en fjärdedel av en individs klimatpåverkan och är den största orsaken till förlust av biologisk mångfald. Men det behöver inte vara svårt att äta bättre för planeten, och vi är glada att Ecoviva nu hjälper till att visa vägen med denna matkasse, säger Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden WWF.
– Vi vill med detta initiativ uppmuntra företag att belöna en medarbetare eller team som gjort något positivt inom hållbarhetsarbetet med en välsmakande One Planet Plate-kasse från Ecoviva, det vore fantastiskt, säger Annika Kristofferson.
Av: Annika Rådlund Källa: Protos Foto: Karin Röse
7 Mar 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"