Första kock-kollot blev en succé

Brödbak, minskat matsvinn och klimatsmarta rätter rätter stod på menyn
Att göra egen pasta var ett av momenten som lärdes ut på kock-kollot.
Att göra egen pasta var ett av momenten som lärdes ut på kock-kollot.

I sommar arrangerade Burlövs kommun sitt allra första kockläger, ett matäventyr för barn och unga. Deltagarna på kock-kollot testade på allt från att hacka lök som proffs till att baka bröd, skapa menyer och laga klimatsmarta rätter.

Det blev en vecka fylld av matglädje och gemenskap som bjöd på nya smaker och nya vänner – och självklart god mat.

Kollot hade ett starkt fokus på hållbar och medveten matlagning. Barnen fick lära sig om råvaror i säsong, hur man minskar matsvinn och varför det är viktigt att tänka på både hälsa och miljö.

– Det har varit fantastiskt att se barnens engagemang och nyfikenhet i köket. Att kombinera matglädje med kunskap om hållbarhet och hälsa är något som vi strävar efter att uppnå med vår verksamhet, säger Ola Moberg, kostchef i Burlövs kommun.

Vinnare av kommunens innovationsanslag

Kockkollot genomfördes med hjälp av kommunens satsning på nya idéer och innovationer. Innovationsanslagen är ett sätt för Burlövs kommun att testa idéer, prova ny teknik eller andra arbetssätt som utvecklar verksamheten.

Varje år avsätts 500 000 kronor till idéer som utvecklar och förbättrar servicen för innevånarna i kommunen.

– Innovationsanslagen har gjort det möjligt för oss att skapa meningsfulla aktiviteter för sommarlovslediga unga i Burlöv, och är ett resultat av måltidsenhetens arbete med innovation och utveckling och kommunens satsning på verksamheterna, säger Ola.

Läs också