Intervju: Matilda Klarqvist Sveriges Mästerkock 2025

"Grönsaker får jag näring av men ost är ju meningen med livet"
Matilda Klarqvist, Sveriges mästerkock 2025.
Matilda Klarqvist, Sveriges mästerkock 2025.

I år var det den femtonde säsongen av Sveriges Mästerkock 2025 som sändes på TV4 och efter den spännande finalen i april stod till sist Matilda Klarqvist från Stockholm som vinnare. När hon där och då sammanfattade sitt deltagande i matlagningstävlingen sa hon så här:
– Det har gått bra för mig i programmet. För mig var det svårast på audition i Gävle, där hade jag inte samlat mig i själva konceptet. Jag kunde inte hantera min stress och det var överväldigande. Till sist ändrade jag min mentala inställning och då kunde jag fokusera – på att vinna.

Matilda Klarqvist vann Sveriges Mästerkock 2025 i TV4 och det ser hon nu som ett avstamp in i något nytt. Det är Sveriges största matlagningstävling för amatörkockar och konkurrensen har varit hård och i början var stressen överväldigande.

– Det var stressigt när vi var på audition i Gävle så pressen tog över mig. Jag fick i stället bestämma mig att det bara var en lek, så den inställningen hjälpte mig mycket. Jag tänkte att ”det är inte så seriöst det blir vad det blir”. Då kunde jag behålla mitt lugn – men behöll fokuset på att jag ville vinna. Jag skulle inte gå med i en tävling om jag inte ville vinna.

På frågan om hon är en tävlingsmänniska svarar hon så här:

– Ja, det är jag. Jag spelade fotboll i många år, från när jag var 5 till jag var 16 år, sen skadade jag mitt knä så jag slutade med det. Jag älskade att vara bäst, jag är en prestationsmänniska så jag lägger mycket tid på att prestera på topp.

Hon berättar att när hon slutade med fotbollen så försvann något som varit en del av hennes identitet.

– Jag tappade lite av glöden i vem är jag – vad gör jag? Jag har försökt hitta tillbaka till det på olika sätt i mitt liv. Man kan vara duktigt i sitt yrke och jag har sökt kicken i att få tävla igen. Att vara med i Sveriges mästerkock passade mig bra nu och att få tävla i något som är min passion.

– Jag älskar grönsaker och hela min matlagning bygger kring grönsaker, säger Matilda Klarqvist som precis vunnit Sveriges mästerkock. Foto: Waldemar Hansson/TV4
– Jag älskar grönsaker och hela min matlagning bygger kring grönsaker, säger Matilda Klarqvist som vann Sveriges mästerkock under våren. Foto: Waldemar Hansson/TV4

TV-tittarna har fått följa med från audition, där tolv tävlingsdeltagare valdes ut, och under programserien har kockarna Tom Sjöstedt, Tommy Myllymäki och Tina Nordström gallrat ut deltagarna en efter en.

– Det var en hektisk inspelningsperiod som pågick under sex veckor i oktober till november i slutet av förra året.
Hon berättar att hon är väldigt stolt över finalen.

”Jag skulle inte gå med i en tävling om jag inte ville vinna”

– Det var en pressad vecka, det var tio tävlingar på en och samma vecka, och när jag kom till final på så hade jag väldigt kort tid att sätta min finalmeny. Den blev lite spretig men jag fick verkligen ner mig själv på de tallrikarna och visa vem jag är – det är jag väldigt stolt över.

Avsnitten har sedan sänts under vintern och finalen visades den 16 maj, i samband med det släpptes även hennes första kokbok, något som är en tradition som alla vinnare har får göra.

– Boken skulle vara klar redan i mitten på januari. Så här i efterhand är jag glad att det gick så fort, man hann inte tänka på så mycket annat. Jag är våg så jag har svårt att välja, har jag för lång tid på mig att välja då blir det svårt, så det är bättre för mig att inte behöva tänka efter så mycket. Skulle jag ha två år på mig att göra en kokbok så skulle det aldrig bli av tror jag.

Matilda Klarqvist bok Queen Green är utgiven av Bonnier Fakta.
Matilda Klarqvist bok Queen Green är utgiven av Bonnier Fakta.

Kokboken har ett kulörstarkt orange omslag med Matildas ansikte där hon har ett diadem på sig med morötter, nästan i formen av en tuppkam – eller kanske mer som frihetsgudinnan.

– Den är lite annorlunda och är kanske inte den traditionella mästerkocksboken. Sanningen är att jag aldrig ville skriva en kokbok, jag läser inte kokböcker själv eftersom jag inte lagar mat efter recept. Så när jag skulle skriva den var det lite läskigt.

Det enda som var självklart var att den skulle handla om grönsaker.

– Jag älskar grönsaker och hela min matlagning bygger kring grönsaker, allt det andra får vara tillbehör.

Hon har använt sig av grönsakernas färger för att kategorisera in de olika avsnitten i kokboken.

– Fokus var nog att göra en bok som var roliga att bläddra i, något som jag själv tycker att det är roligt för alla sinnen. Det var en balansgång så det inte skulle bli för barnsligt, men jag tror att jag hittade en bra linje där.

Den kreativa delen av att skapa kokboken var något hon verkligen uppskattade.

– Jag skulle beskriva den som en blandning mellan konst, färg och form. Fast den fortfarande är ganska stram.

Kokboksidén
När hon från början beskrev för förlaget Bonnier Fakta vad hon ville utgå från skapandet av kokboken så tyckte de att det var en jättebra idé.

– Arbetet med den började direkt efter att finalavsnittet hade spelats in. ”Då behöver vi 40 recept om typ en vecka” sa förlaget.

Hon gjorde ett utkast av det hon ville göra.

– Sen har jag fått jobba ganska fritt och fått göra som jag vill, jag har fått flyga fritt och skapa och kreativiteten har fått flyta. Det är verkligen min bok.

I konceptet ingår att ha med ett porträtt på omslaget och även ett antal inuti kokboken.

– Från början ville jag inte ha med bilder på mig själv, men det var tvungen eftersom det är en mästerkocks-bok. Men man har sett det hundra gånger på andra böcker, att det står en kock står i ett kök och ser obekväm ut.

Matilda förklarar att hon är estetiskt lagd och hon har själv valt all färg och bakgrunder till fotograferingarna.

– Jag har sminkat mig och gjort smyckena själv. Jag är tacksam för att vi hade en bra fotograf, Ulrika Pousette, och en formgivare som satt ihop det så bra. Tillsammans kunde vi leka fram det.

Hon beskriver arbetet med omslagsbilden.

– Bilder av David Bowie med en blixt kring ögat inspirerade, men sen kom vi fram till det här diademet med morot. Jag stod med det i min källare och skruvade ihop det. Ett diadem med morötter och boktiteln ”Queen green” känns lite lökigt, men jag tycker att det blev bra. I början skulle vi göra allt av grönsaker, en krona av morot och örhängen och andra smycken av grönsaker – men det är en hårfin gräns att det inte skulle bli för töntigt.

Färgtemat på porträtten följer färgindelningen i boken.

– Det är en bok om grönsaker i första hand, grönsaker i sig är ju så fina och färgglada. I kapitel lila finns till exempel lila aubergine och rödkål. Det är lite som ett opretentiöst lexikon för grönsaker, men det kanske går lite utanför ramarna.

Hon menar att det finns oändliga möjligheter med grönsaker och att det är underskattat vad man kan laga med dem.

– Jag är inte vegetarian, men jag har varit både vegan och vegetarian under olika perioder. Det är nog där min matbakgrund kommer ifrån, grönsaker som jag sedan kompletterar med olika typer av protein.

Grunden har alltid varit att äta hälsosamt.

– När jag var 18 och flyttade hemifrån så researchade jag vad som är bra mat och vad som är bra för kroppen. Jag var lite extrem och åt råa grönsaker, men det var ju lite tråkigt, och tuggigt i längden, så jag experimenterade mycket för att inte kompromissa. Jag ville ha bra mat men att vara råvegan är inte så socialt, det är krångligt och man begränsar sig.

Jag kommer ifrån en familj där det alltid har lagats mycket mat

Matintresset började egentligen redan när hon var barn.

– Jag kommer ifrån en familj där det alltid har lagats mycket mat, vi har alltid samlats i köket mamma har alltid stått och rört i grytor och vi har alltid rört oss runtom. Vi har fått hjälpa till att göra sallad och sen ville jag lära mig mer. Jag har alltid älskat god mat och aldrig kompromissat om vad som är god vällagad mat.

Snabbmat är inte något hon burkar äta.

– Jag äter väldigt sällan fastfood, men kan absolut kunna mig någon pizza eller något annat. Men jag tycker det smakar bättre om jag lagar själv och jag gillar att äta länge, så då är det bättre att laga själv än en köppizza som man äter upp på några sekunder.

Hon föredrar att äta rotfrukter och grönsaker.

– Det jag lagar mest är plock – grönsaker med en god dip och även dipp på grönsaker. Ett exempel är att jag kokar sötpotatis eller kronärtskocka och kör det med mixer med parmesan och sen äter jag det till potatis. Jag älskar potatis.

Gick Hotell-och restaurang på gymnasiet
Var matintresset och livet nu ska ta henne vet hon inte riktigt. På gymnasiet gick hon hotell- och restaurangprogrammet med hotellinriktning.

– Jag hade ingen tanke på vad jag ville bli då, jag ville gå något där det inte var så mycket plugg, en yrkesförberedande utbildning. Jag jobbade samtidigt på Clarion Hotel Tapto (idag Home Hotel Tapto) som frukostvärd i Stockholm. Efter det var jag i Norge och jobbade som servitris ett halvår, men när jag slutade gymnasiet flyttade jag till Spanien i tre år. Jag nyttjade inte utbildningen jobbmässigt där utan jag jobbade med telefonförsäljning. Det yrket triggade i gång min tävlingsinstinkt så jag satt och var förbannad för att jag inte alltid vann eller lyckades.

I somras pluggade hon spanska i Barcelona.

– Tidigare har jag haft drömmar om att öppna en egen restaurang och bara få stå och pula i köket, men älskar också Spanien och tänk ha en liten gård där och vara självförsörjande och bara åka till civilisationen när jag behöver. Lite som Mandelmanns.

Någon gång i framtiden hoppas hon att hon ska ha den kombinationen, att kunna styra sin egen tillvaro.

– Filosofin det här året är att manifestera vad jag vill ha. Det gjorde jag ganska hårt under inspelningarna, dels att jag skulle vinna: Jag ska vinna, jag ska vinna, jag ska vinna! Jag prackade på den idén till hela produktionen också så egentligen har jag lurat alla, säger hon och skrattar.

”Jag har aldrig kompromissat om vad som är god vällagad mat”

Hon har även gjort så tidigare.

– Jag har manifesterat om en egen lägenhet också, och det fungerade. Det är olika hur mycket man tror på universum och ”law of unvierse”, men just nu letar jag efter kärleken och manifesterar det.

Det har varit en intensiv period men hon fokuserar på det som hon tycker är viktigt.

– Just nu är jag trött som sagt, men jag tycker livet är för kort för att fastna i mönster som man inte är nöjd med. Vi är ju så priviligierade i Sverige, så det livet vi har här vill jag ta vara på. Man vet inte när det är över, vi har haft sjukdomar i min familj, det väcker mycket tankar. Jag vill inte jag sitta och ångra någonting sedan, så jag tar vara på alla möjligheter och tänker inte att jag ska testa saker sen. När man hittar the golden line, då är det det rätta.

En upptäckt som hon har gjort genom åren är att om det blir för mycket av något så tröttnar hon. Det ska vara balanserat för att hålla intresset och välmåendet uppe.

– Jag har flera gånger i mitt vuxna liv jobbat med inredning till exempel, då kände jag efter ett tag att det inte är lika roligt längre. Från början är det en passion och sen blir det ett krav och då tar det bort kärleken lite. Så var det med mitt arbete inom TV- produktion också. Kanske ska jobb vara jobb och min hobby ska vara min passion. Jag älskar färg och form och kontent och mat – kanske ska vara ett helhetskoncept och därmed kunna njuta av mat på ett sätt som är rimligt.  

Hon vet hur slitigt kockyrket är till exempel.

– Jag vill behålla kärleken till det och samtidigt jobba med det men inte tröttna.

Så hur arbetet inom matlagning kommer att se ut framöver får tiden utvisa.

– Jag har ju liksom gått en genväg här och är väldigt tacksam för.

Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Matilda Klarqvist

Ålder: 30

Bor: Har precis flyttat från Norrtälje till Lidingö.

Familj:  Jag är singel men har en stor familj, jag har fyra helsyskon och flera halvsyskon.

Yrke: Jag har inget yrke, nu är jag mellan yrken. Tidigare har jag jobbat med TV och film bakom kameran, men jag sade upp mig förra året från SF studios där jag jobbade som produktionskoordinator. Där producerade jag film och koordinerade allt.

Utbildning: Hotell och restaurang med hotellinriktning i Norrtälje på Rodengymnasiet. Har pluggat TV- produktion i två år och pluggade spanska i somras i Barcelona.

Aktuell med: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2025 i TV4 och kokboken Green Queen utgiven av Bonnier Fakta.

Det lagar jag helst: Grönsaker. När man bor själv är det inte lika roligt att laga mat, men jag försöker få in så mycket näring som möjligt i mina måltider. Jag nördar in mig i något en månad sen kan jag gå in för något annat.

Det äter jag helst: Jag älskar tofu på alla sätt och älskar också grillad kyckling, kycklingklubbor i ugn är min fastfood – det kan man sitta och pilla med länge.

Det lagar jag helst inte: Pasta, jag tycker det är tråkigt. Framförallt går det för fort att äta en pasta, den är slut på två sekunder sen sitter man där och har ont i magen typ. Jag äter det om någon serverar det men skulle aldrig laga det själv.

Favoritdryck: Vatten med is det där så gott, sen har jag fäbless för Pepsi Max. Jag gillar vin också men vatten är godast.

Godaste desserten: Glass i alla former. Jag älskar söta saker men får jag välja en för resten av livet så skulle jag välja glass. Häagen-Dazs vanilj är så läskande med en ren smak. Pumpaglassreceptet i min bok är helt otroligt gott, det innehåller kondenserad mjölk och pumpa med jordnötssmör.

Det här inspirerar mig:  Det är jättemycket, Instagram är full av inspiratörer. Jag är inne i en fas där jag försöker våga mer, så alla som vågar gå utanför någon typ av mall inspirerar. Det som är inrutat är tråkigt. Folk som vågar och mat som vågar – allt som sticker ut inspirerar.

Förebild: Min första matförebild var Nigella Lawson, det kanske inte var så mycket för matlagningen men det är hennes sätt i köket. Det är en härlig inställning, det är inte så noga utan bara njuta tillsammans. Jag är en ganska oängslig person jag gör bara och sen så får det blir vad det blir. Det är ett framgångsrecept – tror jag.

Största matmissen: Man gör missar hela tiden, men att inte se sina misstag som misstag utan ta lärdom av det är bättre. En gång hade jag i örter i en ceviche men örterna ska man lägga i på slutet annars blir de ruttna innan servering.

Bästa matminnet: Det finns många som är härliga, men bästa matminne kanske inte är den bästa maten. Jag minns en gång 2003 då var jag i Bulgarien med min familj då var jag nio år och det luktade grillat och gott i solen. Vi var vid stranden och jag beställde in en rosa milkshake med grädde och ett körsbär på toppen och jag var så lycklig för det. Jag beställde även in en Šopskasallad, det är egentligen bara grönsaker som tomat, gurka och olivolja med riven fetasost på. Kombon var så otrolig och sen ville äta det jämt. Det var där mitt grönsaksintresse startade på riktigt – det var så gott och rent! Det var härligt, soligt och med familjen. Det var en dröm – det var livet!

Vad gör du om fem år: Det återstår att se, men jag jobbar mot att vara fri. Jag vill absolut jobba med mat på något vis, men på ett sätt som är hållbart. Nu när jag har anammat min passion och fått jobba mer med mat i en intensiv period så har jag tappat lite kärleken till att äta mat och det är lite tråkigt. Jag vet inte ens vad som är gott längre. Jag vill jobba med det men på en rimlig nivå, så jag vet inte riktigt. Jag håller på att utforska.

Vad hoppas du vinsten för med sig: Jag har bara hört så mycket om olika uppdrag man får och det har redan börjat komma in så jag känner mig lite överväldigad redan. Jag vill vara fri, men har svårt att svara på den frågan jag kanske kan svara på det om ett halvår, då har jag en tydlig plan. Att hitta tillbaka till kärleken till mat är mitt första mål.

Artikeln publicerades i tidningen Hotell & Restaurang 3-2025 och finns att läsa i sin helhet här.

Artikeln publicerades i tidningen Hotell & Restaurang 3-2025 och finns att läsa i sin helhet här.

Text: Annika Rådlund Foto: Ulrika Pousette

Läs också