Scandic storsatsar på mat och dryck och fortsätter bland annat sitt samarbete med Jamie Oliver som varit i Sverige på besök. Det har nu skapats en sommarmeny samt en ännu roligare barnmeny som kommer att serveras på samtliga 156 hotell i Norden med start 24 juni.
Samarbetet med Jamie Oliver har pågått sedan 2009 och bidragit till att Scandics gäster fått smaka specialkomponerade rätter där man tar tillvara på säsongens råvaror. Den första uppgiften Jamie Oliver fick var att tillsammans med Scandics ansvariga för mat och dryck, ta fram en barnmeny som tilltalar barn. Resultatet har varit en succé då barnen får se bilder på maträtterna i en liten plastkamera och de får själva plocka ihop sin sallad och välja toppings till desserten. Nu kommer de allra minsta gästerna även att kunna komponera sin egen pizza och beställa Jamies barbecuekyckling.
Nordiskt samarbete
Samarbetet startade med att Scandic sökte en person som kunde passa in på Scandics ledord ”Caring, Casual and Creative”.
– Vi försökte tänka på en människa som kunde passa in på det konceptet och Jamie var den personen. Vi tog kontakt med Jamie men hela organisationen kring honom var inte så välvilligt inställda till Scandic. Men vi träffades och tycke uppstod. De granskar sina samarbetspartners noga, och Jamie gillade våra värderingar och att vi till exempel jobbar med ekologisk frukost, berättar koncernchef Anders Ehrling
Nu har det gått några år sedan man började utveckla menyer tillsammans med den brittiske kocken.
– Samarbetet med Jamie Oliver har lyft Scandics satsning på mat och dryck till en helt ny nivå och är en stor framgång för oss. Att få arbeta med Jamie är fantastiskt roligt och inspirerande, säger Ulrika Garbrant, ansvarig för Scandics restauranger.
Eftersom de är nordens största hotellkedja menar hon att smakerna som tas fram måste passa i alla länder.
– Kockar från våra grannländer Norge, Danmark och Finland finns också med i den här arbetsgruppen tillsammans med vår svenske kock Thomas Fankl.
Morten Malting som är mat- och dryckesansvarig i Norge gillar samarbetet med Jamie Oliver.
– Hans lekfullhet, humor, kreativitet och att han lagar mat med hjärtat och med passion passar in hos oss – när vi jobbar med hans team tar vi med det tillbaka till köket sedan. Gästen ser och smakar det på tallriken och det tar oss ett steg upp, förklarar han.
Jamie Oliver på Sverigebesök
Den världskände kocken besökte Sverige i april och presenterade då sommarmenyn för media.
– Eftersom Scandic finns i åtta länder med nästan tvåhundra restauranger kan maten inte bara vara okej den måste vara bra och brilliant, förklarade han med ett leende.
Han presenterade sommarsalladen genom att göra en cook-a-long med Anders Ehrling. Bland annat visade han hur man gör goddess-dressingen till salladen. För att den ska få samma resultat på alla restaurangerna hade han ett bra råd.
– Kockarna måste smaka av. De måste veta hur den ska smaka.
Han berättade också att han tycker att det är både roligt och kreativt att få jobba tillsammans med de nordiska kockarna. Resultatet av lagarbetet har blivit, förutom sommar- och barnmenyn, olika säsongsmenyer och en energigivande mötesfika samt lunchrätter för mötes- och konferensgäster.
Köksbaren – nytt vägkrogskoncept
Mat och dryck är ett viktigt område under stark utveckling där Scandic ser stora möjligheter att växa. Ambitionen är att förbättra upplevelsen för befintliga gäster och samtidigt attrahera nya kundgrupper. Förutom att man nu lanserar en sommarmeny a lá Jamie Oliver så har Scandic arbetat med att lyfta matupplevelsen på deras väghotell. Köksbaren är Scandics nya restaurangkoncept för väghotellen och erbjuder en variation av svenska och internationella maträtter.
– De som reser efter vägarna vet att utbudet är begränsat, det är inte alltid så näringsriktig mat och vi vill vara ett komplement till det, förklarar Ulrika Garbrant.
Köksbaren är anpassad för att gästerna ska kunna växla mellan arbete och fritid, vara sociala eller sitta ifred och kan välja att se på tv samtidigt som de äter en bit mat.
– Mat och dryck är en viktig del av hotellupplevelsen och inte minst en väsentlig del av livet. Vi vill kunna erbjuda god matkvalitet, inspirerande rätter och ett varierat utbud. Det ska finnas något för alla smaker i en miljö som är avslappnad och skön. Därför utvecklar och testar vi löpande nya restaurangkoncept. Min ambition är att våra restauranger och barer blir en plats att mötas på för att äta en bit god mat eller för att få något gott att dricka, oavsett om du är hotellgäst, bor i närheten eller bara passerar förbi, fortsätter Ulrika Garbrant.
Menyn kombinerar enkelhet och kvalitet, och det finns kött, fisk och vegetariska alternativ, allt serverat på ett kreativt sätt.
– Maträtterna ska kännas igen och inte vara komplexa – det är tillbehören och hur vi serverar det som är det lilla extra. Äppelpajen till exempel serveras i en liten stekpanna.
Hon förklarar att väghotellen har fått en inredningsstil som är informell med en enkel vardagsrumskänsla och inspirerande lekfulla detaljer. Temat är 1960-talets vägar, vilket märks i valet av material, grafik, skyltar och inredningsdetaljer. Scandic i Upplands Väsby är pilothotell för konceptet och det var även på det hotellet som Jamie Oliver presenterade den nya sommarmenyn.
Sommarmenyn:
- Varm- och kallrökt lax.
Varmrökt lax nervänd i färskost, med kallrökt lax, rucola och riktigt bra olivolja. - Sommarsallad med grillad kyckling och green goddess-dressing.
Utbankad kycklingbröstfilé med krispig sallad, sparris, pancetta och en yoghurtdressing med avokado och örter. - Chokladdessert med lokala sommarbär.
Mörk, utsökt chokladdessert med söta solmogna bär.
Barnmenyn:
- Varm- och kallrökt lax.
Varmrökt lax nervänd i färskost, med kallrökt lax, rucola och riktigt bra olivolja. - Pizza som du vill.
Barnenfår plocka ihop sin egen favoritpizza av följande toppings: svamp, skinka, körsbärstomater, räkor, köttbullar, grillad paprika, tonfisk och färsk basilika. Serveras med smält svensk ost. - Jamies Favoritpizza.
En spännande pizza med Jamies smaskiga tomatsås som innehåller tio olika grönsaker, spenat och smält mozzarella, toppad med riven parmesan och droppar av olivolja. - Miniburgare.
Två saftiga hamburgare med färsk tomat, ugnsstekt pommes frites, ketchup och krämig coleslaw. - Megaköttbullar.
Stora köttbullar i saftig tomatsås, serveras med spaghetti, ärtor och parmesan. - Jamies barbecuekyckling.
Grillat kycklingspett med barbecuesås, grillad röd paprika och krispiga polenta frites. - Shake me salad.
Här väljer barnen själv sina favoritgrönsaker med sallad och får skaka om med dressing. - Smuch In.
Barnen väljer själv de smaker och tillbehör de gillar bäst och rör ihop sin egen glass.
Text: Annika Rådlund Foto: Annika Rådlund & Scandic