Jenny Svensson, svensk mästare i ostkunskap och vd för Hugo Ericson Ost, syns bland annat i Mitt Köks ostskola i TV4 där hon tipsar om välkomponerade ostbrickor. Här tipsar hon om tre ostar som passar bra till påskbordet.
– Visst är det härligt när påsken kommer tidigt! Man får liksom njuta extra länge av fågelkvitter, de första spirande blommorna och dagsljuset som dröjer sig kvar allt längre för varje dag. Precis som vi under hösten längtat efter mustiga smaker kommer med ljuset en längtan efter lätta inslag och fräscha tillbehör.
Lagrad Präst
Till påskens sill- och brännvinsbord är en lagrad präst ett självskrivet inslag. Dess fylliga smak, friska syrlighet och markerade sälta är härligt att kombinera med en rustik bit svenskt knäckebröd och avnjuta tillsammans med vårens första snaps!
Tomme de Chèvre
Våren är den absoluta högsäsongen för get- och fårostar, så även om påsken kommer tidigt så ska vi självklart smaka lite på primörerna redan nu! Tomme de Chèvre är en hårdost med balanserad smak med liten syra och liten sötma – servera den med en marmelad på någon citrusfrukt, en härligt frisk vårfläkt för smaklökarna.
Stilton
Många är vi som förknippar klassiska Stilton främst med julen, men denna skatt från Storbritannien kan – och bör – definitivt njutas året om! Stilton är krämig, harmonisk och passar de flesta. Här finns massor av karaktär och smak, varför inte avsluta påskbordet med en rejäl bit Stilton och ett sött vitt dessertvin?
Serveringstips: Påskens ostar smakar väldigt gott tillsammans med medelfylliga vita viner eller varför inte servera ett gott öl, till exempel en ljus lager till. Som smakbrygga kan man med fördel välja en fikonmarmelad som möter upp sältan hos dessa ostar på ett fint sätt.
Serveringstips: Påskens ostar smakar väldigt gott tillsammans med medelfylliga vita viner eller varför inte servera ett gott öl, till exempel en ljus lager till. Som smakbrygga kan man med fördel välja en fikonmarmelad som möter upp sältan hos dessa ostar på ett fint sätt.