Ett flertal restaurangkategorier uppvisade en stark försäljningsvolym under april månad, särskilt bra gick det för kaféerna (+13,0 %) och nöjesrestaurangerna (+10,6 %). En kategori med svag utveckling i april var personalrestauranger, vars försäljningsvolym minskade med 15,3 procent. Sett till försäljningsvolymen hittills under 2012 är det nöjesrestaurangerna som är den stora vinnaren, vars försäljning ökat med 9,5 procent jämfört med samma period 2011. Försäljningsutvecklingen för den totala restaurangbranschen ökade med 2,2 procent i april, jämfört med samma månad förra året.
Restaurangindex publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).
Prisnivån, enligt KPI (restaurang), var i princip oförändrad mellan mars och april. Normalt stiger priserna med några tiondels procent mellan dessa månader. Prisnivån ligger cirka 2 procent lägre än i december 2011, månaden innan momsen sänktes. Jämfört med april 2011 låg prisnivån en halv procent högre i april 2012.
De svenska restaurangföretagens förväntningar på efterfrågan på några månaders sikt försvagades i april jämfört med mars men är fortfarande positiva.