Krögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman, kända under restaurangnamnet Adam/Albin, har vunnit Cajsa Warg-priset med kokboken Solen som utsetts till 2025 års bästa kokbok. Utöver äran belönas vinnarna med en exklusiv keramikservis från Andrea Tsang och 100 000 kr.
Krögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman har en Michelinstjärna för restaurangen Adam/Albin och under året gav de ut en kokbok med samma namn som deras restaurang Solen som ligger i Slakthusområdet i Stockholm.
Solen är en kokbok som är upplagd som en meny – från cocktail till dessert – och låter läsaren följa med på den luststyrda gastronomiska upptäcktsfärd som de två författarna har varit på under de senaste åren. Recepten i boken är inspirerade av bland annat Los Angeles, Istanbul och Neapel, men som Adam och Albin själva skriver: ”Här finns inga regler, inga måsten och absolut inga fel. Och vi lovar att allt är soligt och finger licking good!”.

Adam Dahlberg och Albin Wessman är krögarna bakom restaurangerna Adam/Albin, Solen och Misshumashu, varav Adam/Albin har haft en Michelinstjärna sedan 2022.
– En riktigt bra kokbok är så mycket mer än bara recept. Den ska också få oss att vilja testa våra kulinariska vingar, våga ta ut svängarna i köket och upptäcka nya sätt att se och tänka på mat och dryck. Det är precis detta som Adam och Albin lyckas med i sin fantastiska bok Solen, en mycket värdig mottagare av Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok 2025. Stort grattis till Adam och Albin, till alla som bidragit till att skapa boken och till alla ambitiösa hemmakockar som med Solen som guide kan laga äkta restaurangmat i sitt eget kök, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.
Cajsa Warg-priset är ett litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, spegla svenskarnas stora intresse för matlagning och stimulera goda samtal om mat och dryck. Priset delades ut första gången 2024 och blev direkt en stor succé bland författare, bokförlag, bokhandlare och konsumenter. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch-och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.
Adam och Albin tog emot priset den 10 november på en ceremoni på Spritmuseum i Stockholm. Utöver äran så belönades Adam och Albin med 100 000 kr, specialdesignade Cajsa Warg-bokstöd och en exklusiv frukostservis från keramikern Andrea Tsang som blivit världskänd för sina produkters medverkan i tv-serien The Bear.
– Känslan nu är helt overklig. Solen är vår första kokbok och bara att få sammanfatta vår mat och det vi gör på restaurangen har varit en fantastisk resa att dela med alla som har varit inblandade. Att dessutom få ett erkännande som Cajsa Warg-priset är helt underbart, säger Adam Dahlberg.
– Visst har vi en Michelinstjärna men man kan aldrig få nog av priser. Litteraturvärlden är också helt ny mark för oss. Vi är väldigt stolta och det känns enormt roligt att få titulera sig Årets kokbok. Tack!, säger Albin Wessman.
