Stockholms senaste tillskott bland restaurangerna är Brasseri LouLou som öppnat i Katarinahuset vid Slussen. Lokalerna har nu förvandlats från fastfoodrestaurang till en restaurang med franska toner.
I början av maj öppnade Brasseri LouLou i McDonalds gamla lokaler i Katarinahuset. Restaurangen, som omfattar 300 kvadratmeter, ligger på bottenplanet och har restaurang Gondolen och Café Klotet längst upp i samma byggnad. På taket ligger sommarkrogen Pelago, där det finns mycket grillat på menyn. På LouLou satsar man istället på franska klassiker som steak frites, klassisk råbiff, entrecôte, soufflé au fromage samt LouLous hamburgare “Le Mac” och crème brûlée.
– Namnet LouLou är en blinkning till Louvren, ett öppet hus för alla, från lunch till sen middag, måndag till söndag. Vi inspireras av storkrogar som Balthazar och Pastis i New York, men också av det tidlösa Paris. LouLou är ett internationellt brasserie med fransk själ och en medelhavsnära känsla, förklarar Rikard Anjegård, kökschef och driftansvarig på Brasserie LouLou.
Inspirationen är hämtad från de legendariska kvarteren kring Boulevard Saint-Germain och Montmartre i Paris, men andas samtidigt något helt eget.
– När gästen kliver in möts man av vår eleganta cocktailbar, utan krusiduller men med en unik fransk touch, en självklar samlingspunkt i lokalen, säger Rikard Anjegård.
Där ska gästerna direkt bli välkomnade och bli uppmärksammade när de kliver in genom dörren. Interiören präglas av vinröda tak med mässingsdetaljer, väggpaneler i almträ, marmorbord, specialritat mosaikgolv, röda lädersoffor och antika armaturer med originalglas från 1930-talet.

Bakom restaurangens atmosfär står arkitekten Mikaeil Afrooz och hans team på MA Design Studio med bas i Stockholm. Ambitionen har varit att skapa mer än bara en restaurang, att forma en helhetsupplevelse där design, stämning och detaljer samspelar. Detaljer från klassiska franska brasserier och art déco-eran genomsyrar allt från färgpaletten till materialvalen.
Vi har arbetat med unika antika armaturer och specialritade detaljer
– Vi har arbetat med unika antika armaturer och specialritade detaljer – allt för att skapa en plats där konst, arkitektur och atmosfär möts på ett naturligt sätt, och där varje detalj känns självklar, säger Mikaeil Afrooz, grundare av MA Design Studio.

Även detaljerna utanför restaurangen är en del av helheten, i samarbete med SthlmSign har fönstren prytts med handmålade typografier i bladguld. Konstnären Lisa Filipsdotter står bakom samtliga verk i restaurangen, färgstarka ”krogtavlor” som fångar krogens liv och karaktär, inramade i svenska träramar från 1930–1960-talet.

För de som har besökt restaurangen tidigare, då McDonalds huserade i lokalerna, så känns lokalernas utformning igen. Längst in till höger där storköket låg är det även idag ett öppet kök där maträtterna skapas. Längs fönstren på vänster sida är ett flertal sittplatser placerade, med utsikt över vattnet, Skeppsholmen och Djurgården med Gröna Lund. Det är i alla fall vad gästerna kommer att få se lite längre fram, i dagsläget är det avskärmningar där på grund av byggnationerna som sker just nu i Slussen.
Nästan vägg i vägg i Katarinahuset ligger hotellet Citybox Stockholm som öppnade under förra året, de erbjuder incheckning med självbetjäning och har ingen egen restaurang, vilket kommer säkert att lotsa en hel del gäster in till LouLou och de andra restaurangerna i huset. Bland övriga hyresgäster finns bland annat Sony Music, Omnicom Media Group, Gullers Grupp, Nova, Fastigo, Handelsbanken, Holy Greens och A housesom öppnat Pet Sounds Bar med musik-, mat- och vinbar.

Bakom satsningen av LouLou står krögaren Acki Kokotos, välkänd för sina restauranger Balzac, Noema, Bisous och Gioia – populära Stockholmskrogar med tydlig karaktär och stark känsla. Med Brasserie LouLou tar han sig nu an en ny ikonisk adress i staden, hörnlokalen vid nya Slussen. För Kokotos är det ett naturligt steg i hans arbete med att skapa restauranger som både speglar stadens puls och bidrar till dess identitet.
– Vi strävar efter att skapa krogar som känns naturliga – platser folk pratar om, trivs på och gärna återvänder till. Med LouLou får vi chansen att göra något riktigt speciellt, mitt på klassisk mark i ett Slussen som äntligen får nytt liv. Det här ska bli en plats med puls, personlighet och fransk känsla rakt igenom. Vi snackar långa luncher, sena middagar och spontana glas i baren – allt med rätt vibe och massor av hjärta, säger Acki Kokotos.
Text och foto: Annika Rådlund