Fastfood & Café/Restaurang Expo Öresund som hölls i nybyggda MalmöMässan i Hyllie den 15-16 februari blev en succé, med fler utställare, fler nyheter och fler aktiviteter än någonsin. Intressanta seminarier avlöste varandra på stora scenen och mycket handlade om lönsamhet.
Skånemejerier bjöd på Bravo apelsin & hallon med fruktkött, Brie Bistro och goda smoothies på Skånemejerier Vaniljyoghurt. Polkasmoothe med hallon var en festlig upplevelse.
McCain har tagit fram en speciell fingerfood-meny för att underlätta merförsäljningen av tilltugg före maten eller till drinken.
– Med en snygg och tydlig presentation blir det enkelt för kunden att välja fingerfood som har en bra vinstmarginal och gör dessutom att du ökar din dryckesförsäljning. Det går också snabbt och enkelt att tillaga och servera, säger Anders Linde på McCain.
Krögaren Pontus Frithiof uppmanade åhörarna att alltid fråga sig ”Vad är kundnyttan?”. Hans föredrag Lönsamhet i restaurangen gav många konkreta råd för en ökad försäljning men också minskade utgifter.
– Fokusera på både ökad försäljning och en minskning av dina utgifter. Tyvärr är vi krögare ofta dåliga på att driva en lönsam verksamhet. Vi har en romantisk bild av hur det är att jobba som kock, och visst är det bra att vara passionerad för sitt yrke, men det ingår också att vara entreprenör och ha intresse för ekonomi, säger Pontus Frithiof.
Att använda sig av säsongsråvaror är också ett sätt att spara pengar. Nästa talare var Lollo Krüger från Smakplats Skåne som talade om skånska råvaror i säsong.
Ett fullmatat mässvep utlovas i nästa nummer av tidningen som kommer ut den 13 mars.