Mathias Dahlgren öppnar UTE – en ny uteservering i Stockholm

"Jag ville skapa en plats som fångar den där enkla känslan av sommar där man kan slappna av, ta ett glas och dela några goda rätter utan krångel"
Mattias Dahlgren öppnade UTE den 1 maj.
Mattias Dahlgren öppnade UTE den 1 maj.

Mathias Dahlgren UTE, en ny uteservering belägen på Blasieholmen utanför hans restauranger Matbaren och Seafood Gastro på Grand Hôtel Stockholm. 
– Jag ville skapa en plats som fångar den där enkla känslan av sommar där man kan slappna av, ta ett glas och dela några goda rätter utan krångel., säger Mathias Dahlgren.

Mattias Dahlgren förklarar att UTE är en hyllning till sommaren i Stockholm.
Det handlar om att njuta av säsongen precis som den är – spontan och full av smak.

Menyn består av utvalda snacks och smårätter, såsom levainbröd med stracciatella och sommartryffel, kinesisk steamed bun och signaturmackan med rotistekt fläsksida. Dryckesutbudet är noga kuraterat med rosévin, alkoholfria alternativ och ölnyheten Brödrapils – en krispig tjeckisk pilsner framtagen i samarbete mellan Mathias Dahlgren och bryggeriet Nils Oscar.

 Med Brödrapils ville vi visa hur gastronomi och hållbarhet kan gå hand i hand – att något så vardagligt som bröd kan få nytt liv i ett hantverksöl av högsta kvalitet. Det är ett cirkulärt tänk som passar perfekt in i det vi gör, säger Mathias Dahlgren.

Den använda malten tas till vara och omvandlas till ett smakrikt ölbröd som både säljs på Green Rabbit och serveras på UTE – bland annat i den mustiga grismackan, en rätt som snabbt blivit en favorit.

Längst husväggen på Bolinderska palatset ligger den nya uteserveringen UTE, med möbler från Grythyttan.
Längst husväggen på Bolinderska palatset ligger den nya uteserveringen UTE, med möbler från Grythyttan.

Miljön är utformad i samarbete med Grythyttan, vars tidlösa utemöbler sätter en avslappnad och urban prägel på platsen.

Satsningen på UTE är ett steg i Grand Hôtels fortsatta utveckling som en levande plats för mat och dryck året om, där både hotellgäster, stockholmare och besökare bjuds in att ta del av allt som Blasieholmen har att erbjuda.

– Med UTE fortsätter vi förstärka Grand Hôtel som en given sommardestination för mat och dryck. Det här är ett koncept som kombinerar hög kvalitet med en avslappnad stämning, något vi vet att våra gäster uppskattar. Vi ser fram emot att välkomna både stockholmare och besökare till en unik plats vid vattnet, mitt i hjärtat av Stockholm, säger Pia Djupmark, vd på Grand Hôtel.

Foto: Gustaf Björlin

Läs också