Laktosfritt, glutenfritt och andra nischade livsmedel är de hetaste trenderna i årets julmatsutbud. Julskinkan är dock ohotad etta bland svenskarnas favoriter på julbordet.
Livsmedelsföretagen har presenterat Årets Julbord 2013, som avspeglar mattrender och nyheter inför jul. På bordet hade det bland annat dukats upp flera sorters surdegsknäckebröd, fatlagrad julmust, glutenfria pepparkakor och vörtbröd, kycklingköttbullar och laktosfri gröt.
– Våra matvanor blir allt mer nischade. Allt fler äter laktosfritt eller glutenfritt och många följer olika dieter, även om en hel del skippar dessa inför jul. Det blir ganska många varianter på rätter om man ska ha ett julbord för alla. Men utbudet växer i rasande takt, säger Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist.
Suget efter laktosfria och glutenfria produkter stiger kraftigt i Sverige. Försäljningen av glutenfritt har ökat med 20 procent de senaste fyra åren, och i år har utbudet formligen exploderat. Försäljningen av laktosfri mjölk har ökat med närmare 80 procent på fyra år. En av elva gröttallrikar i jul kommer att avnjutas med annat än ”vanlig” mjölk.
Skinkan ohotad etta
Skinkan är fortfarande ohotad etta i julmatsligan. Var tredje svensk (35 procent) håller julskinkan som sin absoluta favorit, följt av av Jansson (tolv procent) och sill (tio procent), visar en undersökning som Demoskop gjort på Livsmedelsföretagens uppdrag.
Demoskops undersökning bygger på 1 141 intervjuer 18-21 november 2013. Internetpanel, telefonrekryterad baserat på ett slumpmässigt urval. Resultatet har vägts med avseende på parti, kön och ålder.
Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige.
Källa: Livsmedelsföretagen Foto: Annika Rådlund