I många av mellanrätterna får en grönsak spela huvudrollen. Foto: Simon Bajada.
Pizza på napolitanskt vis var en självklarhet.
Familjär stämning på Trattorian Enzo’s. Foto: Linus Flodin.
Familjen Ahlboms nya satsning inryms i det lilla glashuset på tre våningar vid Hornstull. Nyöppnade Hornhuset rymmer två restaurangkoncept. Trattorian Enzo´s bjuder på en italiensk helhetsupplevelse där fotbollen har en central roll. Hornhusets krog servrar smårätter med smak av medelhavet.
Kvarterskrogen Lilla Paris på Södermalm inledde Familjen Ahlboms restaurangresa för 30 år sedan. Sedan dess har familjeföretaget, som över tid vuxit till en krogkoncern, satt sitt namn på Stockholms krogkarta med restauranger som Storstad, Hotellet, Bistro Rigoletto och nattklubbarna Olssons Skor och Solidaritet. Nu är Familjen Ahlbom tillbaka på Södermalm med nya etableringen Hornhuset.
Jesper Ahlbom äger Hornhuset tillsammans med Sören Ahlbom. Foto: Linus Flodin.
– Jag är uppväxt på Söder, men jag har inte drivit krog här sedan 1999. Det känns fantastiskt att öppna en stor restaurang här som jag hoppas blir navet i det växande kroglivet i området, säger Hornhusets ägare Jesper Ahlbom.
Italiensk helhetsupplevelse
Huset består av Trattorian Enzo’s och restaurangen Hornhusets krog. I gatuplan finns även en stor bar och ett franskt rotisseri.
Trattorian Enzo’s på våning tre bjuder på en italiensk helhetsupplevelse med fokus på det italienska sättet att umgås. Här kan gästerna njuta av pizza på napolitanskt vis, dricka italienska viner och se på italiensk ligafotboll. Köket är öppet med pizzaugnen väl synlig.
Petter Viding, kökschef på Hornhuset.
Foto: Linus Flodin.
– Enzo’s ska vara en mötesplats för alla som vill njuta av god mat. Eftersom fotboll ligger oss varmt om hjärtat har min vän Jesper Hussfelt, som är sportjournalist, varit delaktig i projektet, säger Jesper Ahlbom och lovar att Jesper Hussfelt kommer att gästspela som sportkommentator.
Grönsaker framträdande roll
På Hornhusets krog på andra våningen serveras mat med smaker från länderna kring Medelhavet där grönsaker har en framträdande roll och där spännande smakkombinationer presenteras i form av mellanrätter. Konceptet bygger på att gästen väljer 2-3 rätter i stället för varmrätten.
– I många av våra rätter låter vi en grönsak spela huvudrollen, ackompanjerad av smakrika tillbehör. Beträffande grönsakerna följer vi odlingssäsongen för att få ut det bästa av våra råvaror, säger Petter Viding, kökschef på Hornhuset.
Petter Viding blev Årets unga kock 2010 och har senast varit kökschef både för Tommy Myllymäkis Julita Wärdshus och Den Småländska Kolonin. Restaurangchefen Lisa Andersson har de senaste sju åren arbetat för Melker Andersson och F12 Gruppen på Grill och Miss Voon.
Miljön är familjär
Fokus ligger på maten och det genomsyras också i inredningen som är designad av Koncept Stockholm. Miljön är familjär med klassiska italienska referenser. Det är små, nätta bord som enkelt kan dras ihop till större. Barbord med hög sittning gör det enkelt att umgås och dela rätter.
– Inredningen är ganska rå och avskalad. Nere är det ljusa träslag och vitt som dominerar med lite starka färgaccenter. Några skinnklädda bås ger extra värme, säger Jesper Ahlbom.
Det blir en uteservering på Hornstulls torg och ut mot spången på tredje våningen samt en takterrass ännu en trappa upp. Huset ligger i anslutning till Hornstulls nybyggda galleria precis vid tunnelbanan och det passar det nya konceptet perfekt.
Text: Jenny Marcuson Foto: Simon Bajada & Linus Flodin