Hotell Villa Dagmar, som ligger vägg vägg med Östermalms saluhall, skulle ha öppnat förra våren men fick flytta fram sin öppning på grund av pandemin. Nu är boutiquehotellet redo att ta emot sina första gäster.
Hotellet, som varsamt renoverats och byggts om under ledning av arkitekterna på Tengbom, ligger i en välbevarad fastighet i jugendstil.
Villa Dagmar ägs och drivs av grundarna till Hotel Diplomat, familjen Malmström, som sedan 30-talet drivit hotellverksamheter i fyra generationer och levererat utsökt personlig service i Sverige såväl som internationellt.
Namnet Villa Dagmar är en hyllning till Dagmar Bergsten, en stark och oberoende kvinna, med släktband till familjen Malmström. Interiören är inspirerad av Karl och Dagmar Bergstens privata bostad i Båstad, influerad av renässanspalatset Villa d’Este utanför Rom och San Michele på Capri, som uppfördes av Axel Munthe som då bodde på Nybrogatan 25-27, där Villa Dagmar öppnar.
– Med Villa Dagmar får Hotel Diplomat en syster med rötter i en stolt och ansedd hotelltradition. Samtidigt är det ett hotell som skriver sin egen historia med nya idéer och koncept. Vi har särskilt tänkt på de mest kräsna resenärerna som ställer höga krav på kvalitet och bemötande. För oss, som vuxit upp i en hotellägarfamilj, känns det extra roligt att få lägga grunden till en ny institution i Stockholm. En pulserande och exklusiv mötesplats för såväl världsresenärer som Stockholmare – precis som Dagmar själv hade önskat, säger Anna Cappelen, arbetande styrelseordförande och delägare i Hotel Diplomat och Villa Dagmar.
Bakom hotellets inredning står Anna Cappelen och inredningsarkitekten Per Öberg tillsammans med inredaren Helena Belfrage. Inspirationen har de hämtat från sina resor runt om i Europa. Villa Dagmar blir ett eklektiskt hem fyllt med noga utvalda detaljer, skandinavisk design, internationella möbelklassiker samt exklusivt ritade möbler av Per Öberg. Interiören ska ge en inspirerande helhetsupplevelse och förmedla känslan av att besöka någons unika stadsvilla och ett hem att längta tillbaka till.
Restaurang Villa Dagmar, som drivs i ett nära samarbete med stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niklas Jönsson (grundarna av Michelin-restaurangen Aloë och Rinos Bodega) får en tydlig modern internationell atmosfär. Menyn präglas av medelhavsköket med många små spännande rätter.
– Med restaurangen vill vi skapa en modern och tidlös klassiker. Några av våra ledord är Including Contemporary Gastronomy och The Real New Nordic. En meny som inbjuder till spontanitet och lekfullhet, säger Daniel Höglander och Niclas Jönsson.
Se fler bilder och läs : Villa Dagmar vid Östermalmstorg
Av: Annika Rådlund Foto: Villa Dagmar av Carl Hjelte