Inför årets Halloweenfirande har matprofilen Diana Dontsova tagit fasta på pumpan och skapat receptet på Kycklingtacos med Fireballkryddad chipotle- och pumpasås.
Sedan lanseringen på 1980-talet har Fireball använts som shot och som drinkingrediens, men genom ett samarbete med matinfluencers har kanellikören nu lyfts även inom matlagning och bakning. Hittills har 18 olika recept skapats ytterligare fler kommer.
– Fireball är perfekt som smaksättning i matlagning tack vare hettan från kanel och ingefära som ger smaklökarna en extra kick, säger Sofie Skoog som är Senior Brand Manager hos Anora. I Diana Dontsovas rökiga pumpasås kommer kanelkryddan i Fireball verkligen till sin rätt och lyfter smakerna till en ny nivå.
Kycklingtacos med Fireballkryddad chipotle- och pumpasås
4 port
Fireballkryddad chipotle- och pumpasås:
1 pumpa, butternut (750 g utan skal)
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 ½ msk Fireball
3 tsk chipotle pasta
½ limesaltrapsolja
Kyckling:
600 g kycklinglårfilé
2 msk Fireball1
½ msk spiskummin
3 tsk chilipulver
3 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
rapsolja
Tacostillbehör:
8 tortillabröd, minikoriander
2 avokado
1 dl creme fraiche
picklad rödlök
185 g nachos
230 g kokta svarta bönor
75 g vitost
1 grön chilipeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Halvera pumpan och plocka bort kärnorna. Skala och skär pumpan i mindre tärningar. Skala och halvera löken. Lägg över pumpan, löken och hela vitlöksklyftor med skalet på en oljad plåt. Rosta i ca 10 min. Plocka ut vitlöken och rosta resten tills pumpan är mjuk, ytterligare ca 25 minuter. Lägg rostad pumpa, lök och skalad vitlök i en mixer. Häll i Fireball och mixa tills du har en slät kräm. Smaka av med chipotle, lime och salt.
Strimla kycklingen. Lägg i en bunke och häll på Fireball. Blanda och tillsätt kryddorna. Rör om ordentligt. Värm en stekpanna med rapsolja. Bryn kycklingen runt om och lägg åt sidan.
Stek tortillabröden i en torr grillpanna på båda sidorna. Toppa med Fireball chipotle- och pumpasås, kyckling, creme fraiche, picklad rödlök och koriander. Servera med ugnsvarma nachos toppade med svarta bönor, smulad vitost och hackad grön chilipeppar. Njut!
Källa och foto: Anora