Här delar Nils Molinder med sig av ett recept på en härlig kryddostpaj som passar bra till bland annat skaldjur. Receptet finns även med i boken Skaldjur – Recept , vett och värt att veta av Nils Molinder.
Boken Skaldjur: Recept, vett och värt att veta av gavs ut förra året och den innehåller recept med räkor, scampi, kräftor, havskräftor, hummer och krabba. Där finns också en rad fantastiska kombinationer och och förstås flera olika tillbehör. Utöver den omfattande receptdelen i boken finns fakta om skaldjuren och råd om hantering, tillagning och förvaring. Boken är utgiven av Bokförlaget Arena.
Nils Molinders recept på kryddostpaj
4 portioner
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1⁄2 tsk salt
125 g smör
1 ägg
6 äggulor
3 dl vispgrädde
300 g kryddost (gärna lagrad), riven
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, salt och smör så att det finfördelas, antingen med rengjorda
händer eller med degblandare. Tillsätt ägg och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, 23–27 cm i diameter. Låt stå i kyl i minst en halvtimme.
Nagga botten med en gaffel och förbaka i ugnen i 12–15 minuter.
Blanda äggulor och grädde i en bunke. Salta och peppra.
Vänd ned den rivna osten och fyll pajskalet med smeten.
Baka i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter.
Pajen är klar när stanningen har stelnat och pajen har fått en fin färg.
Källa: Nils Molinder Foto: Charlotte Gawell