Recept på flankstek med fermenterade rädisor och het koreansk sås

Grillrecept med dryckestips till
Flankstek med fermenterade rädisor och het koreansk sås
Flankstek med fermenterade rädisor och het koreansk sås

Flankstek är en köttdetalj som lämpar sig bra till grillning och förstås även till stekning, men är framförallt populär under grillsäsongen.


Det är en smakrik och långfibrigt köttdetalj  alltid skäras mot muskelfibrerna för att den inte ska bli seg. Här är ett recept  med koreansk sås som kan passa till sommarens grillmiddagar, och ett italienskt vin till.
 
Ingredienser:
600 g flankstek
Salt och peppar

Fermenterade rädisor

2 knippor rädisor, skurna i fjärdedelar
2 små rödbetor, skurna i fjärdedelar
10 g ingefära, finriven
1 vitlöksklyfta, finriven
3 msk flingsalt
2 1/2 dl vatten

Koreansk sås

35 g gochujang (koreansk chilipasta, även annan chilipasta kan användas)
10 g ingefära, finriven
2 msk soja
2 msk risvinäger
2 tsk honung
2 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt och peppar

 

Så gör du:

1. Blanda alla ingredienser till de fermenterade rädisorna. Låt stå i rumstemperatur tills det börjar bubbla (över natten), förvara sedan i kylskåp tills det ska användas.

2. Salta och peppra köttet och grilla på medelvärme till önskad grad av genomstekning. Vänd då och då. Lyft av från grillen och låt vila en stund.

3. Blanda alla ingredienser till såsen.

4. Skiva köttet och servera i stora krispiga salladsblad.

Dryckestips till:
Castelforte Corvina Veronese 2017 som är ett mjukt och smakrikt rött vin med doft av svarta vinbär, viol och lite dovare aromer som mörk choklad, ekfat och söta kryddor. Smaken är fruktig med mogna körsbär och syltiga jordgubbar, balanserade tanniner och en liten vanilj ovanpå inslag av örter, kanel, rostad ek och tobaksblad.

 

Källa och foto: Nigab

Läs också