Här kommer tre inspirerande recept att svänga ihop. En wrap som passar de flesta tillfällen och en krispig fish taco till kvällen. Recepten är framtagna av Pom & Flora.
Wraps till utflykten
Dags för utflykt! Och vad passar väl bättre än riktigt smarriga wraps. Enkla att ta med, supergoda att äta! Fyll tunnbröden med rostbiff, picklade morötter, parmesanmajonnäs och farrogryn. Precis så gott som det låter. Minst.
Recept för 2 personer: 4 wraps
Ingredienser:
Fazer Tunna Rotfruktsbröd
240 g rostbiff
2 dl kokta farrogryn/matvete
1 tärnad avokado
1 tärnad tomat
2 dl majonnäs
1 dl riven parmesan
Zest från en halv citron
Picklade morötter:
1 stor morot
½ dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
Lagerblad
Kummin
Topping:
Romansallad
Smörgåskrasse
Ruccola
Gör så här:
Blanda majonnäsen med riven parmesan och zest från en halv citron.
Skär moroten tunt på en mandolin (akta fingrarna!). Pickla morotsskivorna så här: Häll ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i några lagerblad och lite hel kummin. Koka tills sockret lösts upp. Slå sedan lagen över morötterna och låt svalna.
Lägg ut Fazer Tunna Rotfruktsbröd. Lägg på några salladsblad och fyll på med majonnäsröran och skivad rostbiff. Fyll på med morötter, tomat och avokado.
Toppa med lite krasse och ruccola. Rulla ihop till en wrap.
Klart!
Macka innan träningen eller efter skolan
Energin måste upp helt enkelt. Det löser du lätt med en riktigt god macka – gjord på tunnbröd, mosad avokado, kokt eller stekt ägg och en massa annat gott.
Recept för 1 person: 1 macka
Ingredienser:
Fazer Tunna Rotfruktsbröd
1 kokt eller stekt ägg
1 avokado
2 msk keso
Olivolja
Chiliflakes
Citronzest
Romansallad
Sesamfrön eller pumpakärnor
Blanda keso med chiliflakes, lite citronzest och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Koka ett ägg i ca 6 minuter. Spola under kallt vatten, skala och skiva upp (eller stek ett ägg om du föredrar det).
Lägg ut Fazer Tunna Rotfruktsbröd. Mosa avokadon på brödet, lägg på några salladsblad och fyll på med keson och det delade (eller stekta) ägget.
Toppa med sesamfrön eller pumpakärnor och vik till en macka.
Klart!
Fish Taco till kvällen
En ”fish taco” med tunnbröd– fylld med panerad torsk, rostad majs, koriandermajonnäs och en het mangosalsa. Och mycket mer. Njut!
Recept för 2 personer: 4 tacos
Ingredienser:
Fazer Tunna Rotfruktsbröd
ca 400 g torskrygg
1 dl vetemjöl med lite salt och peppar
2 dl panko-ströbröd
1 majskolv
2 dl majonnäs
1 kruka koriander
Salsa:
1 lime
1 hel mango
1 chili
2 mindre tomater
1 msk sesamfrön
Topping:
Romansallad
Ruccola
Gör så här:
Dela fisken i valfri storlek. Panera först i vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i panko. Gör de sista två stegen ytterligare en gång – så får du en bättre panering. Stek fisken tills den fått en gyllenbrun yta (ca 3 minuter).
Hacka koriandern och vänd ner i majonnäsen. Smaksätt med lime, salt och peppar.
Gör nu salsan genom att tärna mangon och tomaterna (skär ut kärnhuset). Hacka önskad mängd chili och strö sesamfrön i salsan. Blanda.
Skär bort majskornen från stocken och fräs i en stekpanna med lite olja.
Lägg ut Fazer Tunna Rotfruktsbröd. Lägg på några salladsblad och fyll på med mangosalsa, fisk och sist koriandermajonnäs. Toppa med rostad majs, sesamfrön och ruccola.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Fazer