Stefan Ekengren som till vardags är köksmästare på Restaurang Hantverket i Stockholm, har i hela sin kockkarriär vurmat för husmanskost. Här delar han med sig av sitt recept på oskaka, ingredienserna är angivna så att de går att laga till 4 eller 10 personer.
–Det finns två olika sorters ostkaka i Sverige, den från Hälsingland och den från Småland. Båda anser sig vara originalet. Desserter av det här slaget, med ystad mjölk som man gräddar i ugn, har förekommit sen medeltiden och förmodligen längre än så, säger Stefan Ekengen.
Stefan Ekengrens ostkaka
Angivet i 4 eller 10 portioner
Ingredienser:
8 dl / 2 liter standardmjölk
2 msk / 5 msk vetemjöl
½ msk / 1 msk ostlöpe
4 dl / 1 liter vispgrädde
2 / 5 ägg
1 dl / 3 dl strösocker
40 g / 100 g sötmandel, grovmalen (viktigt!)
½ / 1 bittermandel, finmalen (viktigt!)
smör
Gör så här:
Värm mjölken till 35 grader. Rör i mjöl och ostlöpe och låt kastrullen stå kvar på plattan tills massan är 37 grader. Ta av kastrullen från spisen och rör tills mjölken tjocknar. Låt vila tills mjölken ystas till ostmassa och vassle. Rör vidare så ystningen blir helt klar.
Häll upp allt i en silduk och låt vasslen rinna av ordentligt, cirka 1 timme. (Släng inte bort vasslen, den funkar till allt från syrade grönsaker till degvätska.)
Vispa grädden lätt. Blanda försiktigt den avrunna ostmassan med grädde, ägg, socker, mandel och bittermandel.
Häll upp i smorda portionsformar eller i en stor form och grädda mitt i ugnen 1–1 ½ timme på 175 grader över – och undervärme. Servera med hallonsylt och lättvispad grädde.
Vill du även laga Stefan Ekengrens Kålsoppa med frikadeller så finns det receptet här.

Recepten finns även med i Stefan Ekengrens kokbok Husman som finns i nyutgåva hos Natur & Kultur sedan den 10 oktober.

Stefan Ekengren är kock, författare och krönikör.
Källa: Stefan Ekengren Foto: Lennart Weibull