Recept: signaturdrinken Svartvinbär skapad av Högbo Brukshotell & Spa

"Att byta ut lime och citron mot smaksättare från vår natur runt knuten ger både oss som bar och restaurang en utmaning och våra gäster förhoppningsvis en förhöjd känsla av att dricka något gott som är unikt"
Högbo Brukhotell & Spas signaturdrink Svarvinbär.
Högbo Brukhotell & Spas signaturdrink Svarvinbär.

I samband med att Högbo Brukhotell & Spa nyligen öppnat dörrarna till ett helt nytt spa öppnade även Orangeriet med bistro, lounge och bar med inspiration från den svenska floran. Nu serveras bland annat innovativa signaturdrinkar baserade på smaksättning från skogens bär och örter.

Barteamet på plats har skapat nya drinkar varav signaturdrinken Svartvinbär är baserad på Stjärnklar gin från BrandStar Alliance, hallonlikör från Spriteriet, svartvinbärsmust från Färna Odlingar, svartvinbärssyra, honungsockerlag gjord på Högbos honung, toppad med blåbärsgrädde och garnerad med timjankvist och svartpeppar.

– Vi vill skapa ett dryckesutbud som harmonierar med våra värden; hantverk, närproducerat, hållbart och gott. Att tvingas botanisera bland våra svenska dryckesproducenter och smaksätta med ingredienser som inte är barmässigt klassiska är mycket roligare än att bygga upp en bar som alla andra. Att byta ut lime och citron mot smaksättare från vår natur runt knuten ger både oss som bar och restaurang en utmaning och våra gäster förhoppnningsvis en förhöjd känsla av att dricka något gott som är unikt, säger Stefan Johansson, Food & Beverage Manager Högbo Brukshotell & Spa

Recept på signaturdrinken Svartvinbär

Ingredienser:
3 cl Stjärnklar gin

2 cl Hallonlikör

3 cl Svartvinbärsmust

2 cl Svartvinbärsyra

4 cl Honungsockerlag

Timjankvist


Blåbärsgrädde:

15 cl Grädde

12 cl Järvsö blåbär (blåbärsmust)

2 cl Honungsockerlag

3 cl Pinot noir

Gör så här:

1. Måtta upp och häll ner stjärnklar gin, hallonlikör, svartvinbärsmust och honungsockerlag i en shaker.

2. Lägg även i några timjankvistar.

3. Tillsätt is och skaka till drinken är kall.

4. Ta fram ett cocktailglas och dubbelsila drinken och häll upp i glaset.

5. Vispa samman ingredienserna till blåbärsgrädden.

6. Toppa med blåbärsgrädde med hjälp av en sked så den lägger sig på toppen av drinken.

7. Garnera med svartpeppar på toppen och en timjankvist.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Högbo Brukhotell & Spa

Läs också