Att färga och smaksätta snaps med naturliga råvaror är enkelt och blir en kul detalj på midsommarens och sommarens dukningar. Här delar den prisbelönte bartendern Björn Kjellberg på recepten på sina hemkryddade snapsar.
Hemkryddade snapsar till både midsommar- och kräftfirandet är en tradition som har funnits läge. Men man kan även ta det ett steg längre och jobba för att få en härlig färg på drycken.
För att modernisera den gamla traditionen av hemlagad snaps som enbart fokuserar på smak, har Björn Kjellberg tagit fram färgsprakande recept som passar bra till till exempel midsommar och höstens kräftskivor.
-Många har testat och tycker det är roligt att krydda sin egen snaps. Att färga snapsen är däremot inte lika vanligt men ett bra sätt att få till nya smaker och få ett än mer färgglatt bord på sommarhögtiderna. Det är dessutom väldigt enkelt att skapa många olika färger och smaker som man kan testa tillsammans med sina nära och kära, säger Björn Kjellberg.
Recepten är baserade på somriga ingredienser, för dem som föredrar en något sötare/mjukare variant, kan man söta snapsen med två skedar socker och röra om tills sockret lösts upp. Samtliga recept förvaras kallt.
ROSA
700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
10 hallon
1 stjärnanis
5 rosenblad
Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmasig sil.
Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.
GRÖN
700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
½ Granny smith äpple, skuret i skivor
1 knippe mynta
1 skiva ananas, skuret i skivor
Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock.
Låt stå över natten och sila genom en finmasig sil.
Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.
ORANGE
700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
3 cm ingefära, skuret i bitar
Apelsinskal från en halv apelsin
1 riven morot
Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock.
Låt stå över natten och sila genom en finmasig sil.
Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Pernod Ricard