Sanna Olsson vann Mack-SM med mackan ”En bit av Öland”

"Jag tror att jag vann för att mackan är unik"
Sanna Olsson, 21 år, är vinnare av Mack-SM 2025
Sanna Olsson är vinnare av Mack-SM 2025.

Med bidraget ”En bit av Öland” kammade Sanna Olsson från Karlskrona hem Mack-SM i en rafflande final där hantverk, smak och balans avgjorde.

Under helgens final på Stockholmsmässan stod det klart att Sanna Olsson vann Mack-SM 2025 och kan nu titulera sig skapare av Sveriges godaste lunchmacka.

– Det känns otroligt – jag har knappt några ord! Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle vinna, utan jag fokuserade mest på att ta mig igenom det. Bara att få vara här är helt fantastiskt. Jag tror att jag vann för att mackan är unik. Stekta kroppkakor på en macka är inte så vanligt, men det verkar ju funka. Man måste våga testa saker – det är så man tar sig vidare, sa Sanna Olsson.

I årets tävling, med temat Balans, har finalisterna skapat mackor där smaker, texturer, näring och hållbarhet samspelar – och vinnaren levererade med fullträff. Sannas macka är en hyllning till både det traditionella och det moderna – och inte minst till naturen. Här får välkända, trygga smaker nytt liv i en innovativ tappning. På ett robust bröd byggs smaken lager för lager med krispig sallad, gyllenstekt kroppkaka, en lätt lingonsötad färskost, rårörda lingon och friska ärtskott.

Sanna Olssons macka "En bit av Öland"
Sanna Olssons macka ”En bit av Öland”

Juryns motivering: 
”Med exakt fingertoppskänsla vävs tradition in i modernt uttryck: den oväntade stekytan ger en fyllig och läcker karaktär och smakerna lyfts av bärens tydliga ton. Varje del är vald med helheten i åtanke – från det utsökta brödet som juryn vill baka själva, till texturer i perfekt balans. En aptitretande och modig helhet som imponerar.” 

– Årets finalister visade verkligen hur mackan kan vara både smart, mättande och kreativ – det är tydligt att den har en självklar plats i det moderna köket. Vinnaren lyckades inte bara med att skapa en välbalanserad måltid, utan också lyfta brödet till en självklar huvudroll i smakresan, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Vinnaren får ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor och titeln svensk mästare i mackmakeri. 

Finalen – hantverk, fart och smak 
Mack-SM 2025 avgjordes inför publik under Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad på Stockholmsmässan. På endast 45 minuter skulle varje finalist skapa 20 identiska mackor. Juryn bedömde bidragen utifrån smak, utseende, innovation, hantverk och hållbarhet.

Resultat Mack-SM 2025 

”Landgången” – Daniel Svensson, 41 år, Världsarvet Grimeton radiostation, Varberg 

”En bit av Öland” – Sanna Olsson, 21 år, Gylles konditori, Karlskrona 

”Toscana” – Ebbe Iseborn, 22 år, Schiacciateria Firenze, Falkenberg 

”Skog och Slätt” – Karin Gullberg, 56 år, Linds Bageri, Tranås 

Foto: SBK/Per Erik Berglund

Läs också