Sebastian Gibrand skapar hyllningsmeny till Mårtensafton

"Sebastian Gibrands kreativa tolkning av Mårtensafton visar på ett fantastiskt sätt hur tradition och innovation kan smälta samman"
En hyllning till Mårtensafton med modern twist av Sebastian Gibrand.
En hyllning till Mårtensafton med modern twist av Sebastian Gibrand.

Den 10 november firas Mårtensafton, en av de mest traditionsrika högtiderna i Skåne och runt om i Sverige. Kvällen är starkt förknippad med den klassiska gåsamiddagen, och i år får firandet en modern twist när stjärnkocken Sebastian Gibrand presenterar en specialkomponerad meny.

Ett av de senaste uppdragen som stjärnkocken Sebastian Gibrand har gjort var ett uppdrag från Galatea där traditionella råvaror skulle möta Skåne Akvavit och nyheten Skåne Akvavit Fatlagrad.

– Att få tolka en så klassisk högtid som Mårtensafton har varit en fantastisk möjlighet och en spännande utmaning. I menyn har jag valt att inkludera Skåne Akvavit i de kalla rätterna och nyheten Skåne Akvavit Fatlagrad till de varma rätterna, för att lyfta fram deras olika karaktärer och styrkor, både i rätterna och serverad till. Som skåning och uppvuxen i Helsingborg betyder det mycket för mig att värna om våra starka mattraditioner, samtidigt som jag vill visa hur de kan utvecklas och få nytt liv i mötet med nya smaker, säger Sebastian Gibrand.

Som skåning och uppvuxen i Helsingborg betyder det mycket för mig att värna om våra starka mattraditioner, samtidigt som jag vill visa hur de kan utvecklas och få nytt liv i mötet med nya smaker

Mårtensafton, som firas den 10 november, är en tradition med rötter flera hundra år tillbaka och är starkt kopplad till Sankt Martin, en katolsk helgontradition från medeltiden. Kvällen har länge firats med festmåltider, där den klassiska gåsamiddagen står i centrum, kompletterad med höstfavoriter som rödkål och äpplen. I Skåne har Mårtensafton blivit en kväll för både gemenskap och mattraditioner, och idag ger den också möjlighet att kombinera klassiska smaker med nya inslag, precis som Sebastian Gibrands meny, där rätterna matchas med Skåne Akvavit och nyheten Skåne Akvavit Fatlagrad.

Skåne Akvavit Fatlagrad är en bärnstensfärgad akvavit som genom fatlagring på kastanjefat utvecklar djup, värme och fruktighet med mjuka, runda toner.

Sebastian Gibrand har tagit fasta på just dessa smaker i sin meny för Mårtensafton, där tradition möter nytänkande och varje rätt har skapats för att samspela med akvavitens unika karaktär.

– Skåne Akvavit har i generationer varit en självklar del av svenska traditioner. Med lanseringen av Skåne Akvavit Fatlagrad ville vi addera en ny dimension. Sebastian Gibrands kreativa tolkning av Mårtensafton visar på ett fantastiskt sätt hur tradition och innovation kan smälta samman, säger Niclas Ericsson, Brand Activation Manager, Galatea.

Om Sebastian Gibrand
Sebastian Gibrand har erfarenhet från en rad olika stjärnkrogar och han har vunnit ett silver i Bocuse d´Or, anvarat för Nobelmiddagen och även vunnit Kockarnas Kamp i TV4. Han driver catering/konsultfirman G/S tillsammans med en kompanjonen Robert Sjöberg.



Meny – En hyllning till Mårtensafton med modern twist av Sebastian Gibrand

Knäckebröd med rökt sik och krondill
Shortbread med lagrad ost och oxiderat päron

Branddeg med Karl-Johansvamp och löjrom
Krispig siklöja med nordisk remoulade

Eldade ostron med akvavit och chipotle

Anka på ben med rödbeta och svarta vinbär

Skånsk äppelkaka med brynt smör och höstäpple

Smakprofil Skåne Akvavit Fatlagrad
Utseende: Bärnstensfärgad

Doft: Stor, rik doft med tydliga snapskryddor där kummin och fänkål dominerar. Fatkaraktär från kastanj, romtoner med inslag av tropisk frukt, torkad aprikos, citrus och karamell.

Smak: Mycket smakrik med lätt sötma. Kummin och fänkål i fokus, tydliga fattoner som ger struktur och fyllighet. Fruktiga inslag från rommen av torkade frukter, tropisk frukt, aprikos och citrus.

Skåne Akvavit såg dagens ljus redan 1931. Den är kryddad med kummin, anis och fänkål och har en kryddig, rund smak.

Foto: Julia Viklund

Läs också