Stjärnkocken Sebastian Gibrand har tagit fram en meny med rätter till Mårtensafton. Här delar han med sig av sitt recept på Grillade ostron med akvavit & chipotle.
–Som skåning och uppvuxen i Helsingborg betyder det mycket för mig att värna om våra starka mattraditioner, samtidigt som jag vill visa hur de kan utvecklas och få nytt liv i mötet med nya smaker, säger Sebastian Gibrand.
Ingredienser:
Portioner: ca 20 serveringar, lika gott på ostronet som på något grillat!
Akvavit & chipotle smör
250 g smör
2 st vitlökslyftor
10 g citronsaft
50 g Skåne Akvavit
75 g chipotle paste
50 g farinsocker
5 g salt

Gör så här:
- Mixa chipotle paste, Skåne Akvavit, vitlök och socker
- Montera i smör, citronsaft och salt.
Grillade ostron
20 st ostron
Gör så här:
Lägg hela ostron på grillen och grilla tills de har öppnat sig
Öppna och ta bort ”locket!”
Klicka på smöret och grilla ostronen till smöret smält
Läs även: Sebastian Gibrand skapar hyllningsmeny till Mårtensafton
Foto: Julia Viklund