Svenska huvudråvaror under Bocuse d’Or Europe 2014

De tävlande ska på 5 timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer.

Bocuse d’Or Europe 2014 kommer i år att gå av stapeln i Stockholm under GastroNord, 7-8 maj på Stockholms Mässan. Huvudråvarorna för kött respektive fisk bestäms av Bocuse d’Or och tillkännagavs i november 2013. Råvaran för fisk är sej levereras av Nordsjöfisk, ostron levereras av Grebbestad och blåmusslor från Scanfjord. Köttet är svensk unggris från Gotland, levereras av Svenskt Kött.

Utöver huvudråvarorna ska varje rätt bestå av garnityr och sås. Valet av råvaror till garnityr och sås görs av den tävlande. Nytt inför Bocuse d´Or Europe 2014 är att fiskrätten måste bestå av minst 50 % grönt, det vill säga produkter som växer i naturen, havet, växthus eller grönsaksland.

Kötträtten presenteras på stora silverfat och läggs sedan upp på tallrik, tio tallrikar till juryn och fyra tallrikar för presentation och fotografering.

Fiskrätten presenteras på tallrik, tio tallrikar till juryn och fyra tallrikar för presentation och fotografering.

Rätterna bedöms av en fisk- och en köttjury. De består av 10 personer vardera.

Vilka som kommer att sitta i respektive jury lottas ut idag- dagen före tävlingsdagen. Henrik Norström, president i Svenska Bocuse d’Or Akademien, är svensk juryrepresentant.

Källa: Gastronomi Sverige

Svensk unggris är tävlingsråvara i Bocuse d’Or Europe, Kock-EM 2014. Svensk unggris är tävlingsråvara i Bocuse d’Or Europe, Kock-EM 2014.  Foto: Fredrik Persson/Svenskt Kött

 

Program Bocuse d´Or Kock-EM 2014.
Tävlingsområdet: 08:30 – 18:00
Restaurangområdet: 11:00 – 17:00

Tävlingen startar: 08:30
Presentation av tävlingsrätter: 13:30 – 15:35

Prisutdelning: 17:30, dag 2(8:e maj)

 

Läs också