Svenska Kocklandslaget tipsar om en nationaldagsmeny
31 Maj 2022
Svenska Flaggans Dag firas den 6 juni sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung år 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges Nationaldag 1983. Inte nog med det – sedan 2005 är nationaldagen en nationell helgdag då många är lediga och kan fira och njuta. Det finns inga riktlinjer på hur nationaldagen ska firas och framför allt har vi inte några traditionella maträtter för dagen, utan klassiska smörgåsbordsrätter lockar mest. Det vill Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottensost tillsammans med Svenska Kocklandslaget ändra på, och har därför inför den 6 juni tagit fram en nationaldagsmeny.
– Det är synd att Sveriges Nationaldag inte har tydlig röd tråd när det kommer till vad vi äter under firandet. Därför är vi otroligt spända på att presentera en meny som har samlat Sveriges bästa råvaror i tre rätter som möter svenskarnas behov av en riktig festmåltid dagen till ära, säger Maria Berggren, Produktchef Melleruds Pilsner.
Nationaldagsmenyn utlovar en gastronomisk smakupplevelse i regi av stjärnkocken Ida Bauhn från Svenska Kocklandslaget. Ida har tagit fram en trerättersmeny på svenska råvaror som är i säsong just nu och passar ett nationaldagsfirande.
– Jag ville fånga försommarens råvaror och för mig är sparris, lamm och rabarber något av det godaste som finns just nu. Det känns härligt att få hylla vår nationaldag med en meny, rätterna är utformade som en liten lagom utmaning till alla hemmakockar men som alla kan lyckas med, säger Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget.
Rätterna som ingår i nationaldagsmenyn
Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost®, sparris och löjrom
Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås
Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass
– Menyn känns verkligen svensk och festlig – och den passar definitivt att bjuda på vid fler tillfällen i sommar, säger Lina Jonsson, Innovationsansvarig Västerbottensost.
31 Maj 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: