First Hotel G har renoverats i ett ett år och nu gått över till att bli Hyatt Place, det första någonsin i Skandinavien.
– Jag har jobbat här sedan 2019 och det var självklart för mig att vilja vara med om denna resa, det är verkligen jättespännande, säger hotelldirektören Nina Fors.
Hyatt Place Gothenburg Central ligger, precis som namnet anger, i Göteborgs centralstation. För de som anländer till stationen via tåg och följer den strida strömmen av människor i mittgången så står namnet angivet på en bro om de tittar en våning upp. På ena sidan bron ligger hotellets lobby, reception och restaurang och på andra sidan ligger alla hotellrum, gym och bastu.
– Placeringen av hotellet är verkligen helt perfekt, vi är mitt i navet, säger hotelldirektören Nina Fors.
Hotellet öppnade i april i år och är det första Hyatt Place-hotellet i Sverige. Hôtel Reisen i Stockholm var det första hotellet i Norden att bli en del av Hyatt Unbound Collction och de blev det 2021, men Hyatt Place Gothenburg Central är det första renodlade Hyatt Place-hotellet i Sverige.
Nina Fors berättar om varumärket som startade i Los Angeles 1957 och idag har 1300 hotell i 77 länder.
– Medlemmarna i lojalitetsprogrammet World of Hyatt är verkligen lojala varumärket. Det är stort internationellt och vi har till exempel fått hit många amerikanska gäster på grund av det, berättar hon.
Samtidigt som hon säger det så kommer ett amerikanskt sällskap på tolv personer förbi och går in och slår sig ned vid ett bokat långbord inne i hotellrestaurangen.
På frågan om de fått in många nya medlemmar sedan öppningen av hotellet i april så svarar hon så här:
– Svårt att nå ut med något nytt men många har upptäckt fördelarna nu, bland annat får de alltid billigaste priset via vår hemsida som medlemmar.

Vid övergången till att bli ett Hyatt-hotell så har de flesta ytorna renoverats.
– Det är en stor skillnad mot innan och vi har alla varit med och utvecklat hur vi ville att det skulle vara, även om det finns många riktlinjer som man måste följa inom varumärket.
Hon nämner några saker som är lite annorlunda mot vad gästerna kanske annars är vana vid på svenska hotell.
En annan skillnad är att CNN alltid ska vara på tv:n i gymmet
– Det måste finnas en minibar/kyl och ett safe (säkerhetsskåp) i alla rum och halkmatta i badkar och dusch. En annan skillnad är att CNN alltid ska vara på tv:n i gymmet. Vi har även fått byta ut all frotté, täcke, kuddar och sängkläder för att möta Hyatts standard.
I varje rum finns en tv med Chromecast med 79 kanaler och varje rum har något som kallas för Cozy corner.
– Det är en form av dagbädd där man kan sitta skönt och läsa en bok eller annat istället för att behöva sitta på sängen. Det är en Hyatt Place-grej som måste finnas i alla rum som inte har en soffa.
Alla rum har namn efter vilken typ av säng som finns på rummet.
– De heter till exempel 1 King bed with sofabed eller 1 King bed suite with sofabed om det är i en svit. Det heter 1 King bed room high floor eller 2 twin bed high floor om det ligger högt upp.
Rummen kan ha utsikt ut mot Göteborg eller in mot ett av två atrier som hotellet har. Hon pekar mot ett område utanför hotellet där det är en byggarbetsplats med flera lyftkranar.
– Där byggs Göteborgs nya centralstation och det byggs flera kontorsfastigheter runtom. Det kommer att bli en helt ny stadsdel – Centralstaden Göteborg. Det är ett expansivt område här så det är bra.
Trots att tågen går precis nedanför fönstren så hörs inga trafikljud.
– Här är otroligt bra isolerat, de som väljer att bo här ska kunna vila ut och njuta av stillheten fast man är mitt i city.
Både från hotellets gymfönster och från bastun går det att se rakt ner på tågspåren och perrongerna.
– Bastun är dessutom formad som insidan av en godsvagn, med välvt tak.
Hotellets restaurang har däremot fönster ner mot centralen och mittengången med butiker och service och där alla resenärer tar sig fram till tåg och bussar. Restaurangen är öppen för alla och är medelhavsinspirerad med olivkvistar och olivolja på borden och är inredd i gröna kulörer.
– Att komma hit ska vara som att gå in i en skön, grön oas, den gröna färgen ska inge ett lugn.

Rätterna på menyn är också medelhavsinpirerade, men med en tvist. De tillagas ofta av svenska, gärna närproducerade råvaror. Några exempel är grillade Padrones med smulad fetaost, kronärtskocka med parmesan, citronskal och tryffelmajonäs och klassisk bouillabaisse.
– Inom Hyatt finns ett speciellt restaurangkoncept som heter Soom, men det valde vi att inte ta in för vi tyckte inte att det passade oss. Det är lite mer bestämt då hur det ska vara och det är inte så flexibla menyer. Nu kan vi ha det som vi tror på på menyn och vi kan ändra och lägga till som vi vill. Rätterna som är på menyn nu har provlagats flera gånger och personalen har fått vara med och tycka till och ta fram dem. Då blir det roligare för dem också.
Det finns små rätter som flera kan dela på, i tapas-stil, och lite större varmrätter.
– Tidigare fanns räksmörgås på menyn, men det kändes inte som Medelhavet, så nu har vi istället smörbakad havskräfta med smörstekt brioche och grillad citron.
Stämningen i restaurangen ska vara som att äta på ett torg vid Medelhavet.
– Jag tycker att vi har lyckats bra. Vi har också gjort om så att det blir lättare för personalen vid frukostserveringen, det finns mer skåp och saker står mer lättillgängligt.

Längst in i restaurangen finns ytterligare ett rum som går att använda till konferensrum.
– Det är det enda konferensrum vi har, det går att vara 60-70 personer där beroende på hur man sitter. Just nu är det uppdukat för matgäster där. När vi har fullsatt i våra 300 rum då kan vi ha 800 gäster som ska äta frukost, då behövs det här rummet.
Har ni olika slot-tider för frukost när det är så många gäster?
– Nej, det har vi inte men vi rekommenderar att äta en annan tid än 9:30 på helgerna.
Hon ser fram mot hösten som ser ut att att vara riktigt bra beläggningsmässigt. I december har de varit under Hyatts paraply i ett år, även om invigningen och den officiella starten var i april.
– Det är hela tiden utvecklande, Hyatt erbjuder många utbildningar och det är en stor organisation så vi har fått mycket stöd där på den här resan. Jag ser verkligen fram mot fortsättningen, nu är vi verkligen igång och allt har kommit på plats. Det fattas en och annan skylt bara, men de är på gång.


Fakta Hyatt Place Gothenburg Central
Var: Nils Ericsongatan 4, i Göteborgs Centralstation
Öppnade: April 2025
Restaurang: Blanche Brasserie & Bar
Konferensrum: 1 med plats för 60 personer
Antal hotellrum: 300
Drivs av: Gest Hotels
Ägare av hotellfastigheten: Balder
Text och foto: Annika Rådlund