Tareq Taylor släpper bok om sin matresa till Jerusalem
15 Apr 2021
Boken följer i spåren av tittarsuccén "Tareq Taylors matresa" (SVT) där Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser.
Utdrag från boken:
Att återvända till pappas, Seif Daoudis, hemstad Jerusalem och åka runt i Palestina och Israel tillsammans med honom och min lillebror Zafer är en otroligt stark upplevelse på flera plan. Vi kommer varandra nära på ett sätt som man bara gör när man umgås en hel vecka i sträck. I Jerusalems gränder går min pappa runt och hälsar på alla som om han var Elvis eller någon annan kändis och här finns den mat som han lagade när jag var liten. Hans steg blir lättare och han rör sig i gamla stan som om han åter var den där tonåringen som reste till Sverige som 17-åring under tidigt 1960-tal för att tjäna pengar åt sina föräldrar.
Resan är så mycket mer än den matresa jag hade väntat mig. Visst äter vi oss genom alla städer och byar vi passerar, lagar mat tillsammans med varandra och samlas till middagar med släkten, men även om alla vi träffar lagar eller äter mat och jag dessutom frossar i varorna på marknaderna vi besöker, så är maten bara kittet. Palestina berör mig i mitt innersta. På plats i landet blir det tydligt hur viktig del av mitt ursprung det är, samtidigt som upplevelsen blir något större.
Boken Tareq Taylors matresa – med rätter från Jerusalem och min familj kommer ut den 24 maj.
Om Tareq Taylor
Tareq Taylor är en av Sveriges mest namnkunniga och framstående kockar. Känd bland annat från de uppskattade tv-programmen Tareq Taylors matresa, Trädgårdstider, Go'kväll och Lyckomaten (alla SVT). Han vann Kockarnas kamp (TV4) 2017 efter en bejublad insats och fick samma år utmärkelsen Bästa Malmöambassadör. I ett par år har han också lagat maten i Stjärnorna på slottet (SVT). Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker, håller ofta föreläsningar runtom i landet och driver restaurangerna Kockeriet i Malmö samt Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg (tillsammans med Paul Svensson).
15 Apr 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: