Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
17 Apr 2024
–Äntligen kan jag skrika ut att jag vunnit, säger Tess Medina glatt.
I programserien har tolv amatörkockar tävlat mot varandra i diverse olika utmaningar. Varje vecka har tävlingsmomenten bedömts av juryn bestående av smakexperten Mischa Billing, krögaren Tom Sjöstedt och stjärnkocken Tommy Myllymäki. Under seriens gång har en efter en av deltagarna fått lämna sin plats i tävlingen. I finalen var det Tess Medina och Josefine Freij som till sist var kvar i tävlingen och som skulle göra upp om titeln.
Tävlingsuppgiften i finalen var att laga en trerättersmeny på en varsin korg som innehöll identiska råvaror. Tess Medinas förrätt bedömdes vara snäppet starkare än Josefine Freijs, men i huvudrätten var resultatet jämnare men det lutade lite mer åt att Tess rätt var lite vassare. Vid det allra sista tävlingsmomentet, som bestod i att göra en efterrätt, där var de Josefine Freij som imponerade mest.
När juryn skulle meddela vem som hade vunnit var tjejernas familjer på plats för att fira med dem på plats. Båda ville förstås vinna men till sist meddelade juryn att det är Tess Medina som nu kan titulera sig Sveriges Mästerkock 2024.
Ger ut en kokbok
Inspelningarna ägde rum i november/december 2023 och har sänts på TV4 under februari - april 2024. Under den perioden har Tess Medina arbetat fram en kokbok, något som är en del av vinsten i tävlingen.
–Nu kan jag släppa boken och låta andra ta del av alla mina favoritrecept. Jag vill att boken ska inspirera till att laga god mat från mina favoritstäder och att laga så mycket som möjligt från grunden. Jag ville skapa en bok där du slår upp en sida och direkt känner ”det här vill jag minsann laga”, säger Tess.
I boken, som heter À table med Tess - Favoriter från Los Angeles, Stockholm och Paris, delar hon med sig av recept från städerna som hon älskar. Städer där hon levt och funnit den matglädje som hon har idag. Recepten spänner från barndomens tuna melt i LA där Tess växte upp och som hon besökt många gånger under åren, stekt strömming i hemstaden Stockholm, till mängder av ost, löksoppa och ratatouille i Paris där hon spenderade flera år efter att hon gått ut gymnasiet.
Hennes matlagningsstil beskriver hon själv som: rustik elegans med få och enkla ingredienser.
Boken À table med Tess utkommer på Bonnier Fakta den 18 april 2024.
Text: Annika Rådlund Foto: Eva Hildén
17 Apr 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"