Uppgång för restaurangförsäljningen i maj

Restaurangernas försäljningsvolym steg med 2,7 procent under maj, jämfört med samma period förra året. Bäst gick det för lunch och kvällsrestaurangerna, som ökade med 6,4 procent.
De flesta restaurangkategorier uppvisade en positiv försäljningsvolym under maj månad, särskilt bra gick det för lunch och kvällsrestaurangerna (+6,4 %) och kaféerna (+6,3 %). Lunch och kvällsrestauranger, som är den största kategorin, har hittills i år ökat försäljningsvolymen med 4,7 procent jämfört med samma period förra året. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 4,7 procent i maj, jämfört med samma månad förra året.

Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Maj 2012 till maj 2013.

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar.  ** Jämförelse mellan senaste 12-månadsperiod och samma period föregående år. * Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar.
** Jämförelse mellan senaste 12-månadsperiod och samma period föregående år.

Restaurangindex är ett index som publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).

Visita och DLF kommenterar
Restaurangomsättningen i löpande priser ökade med 4,7 procent i maj 2013 jämfört med maj 2012 och i volym med 2,7 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 2,7 procent.

Restaurangmarknaden som helhet fortsätter att växa i volym. Hittills har den kalenderkorrigerade försäljningsvolymen vuxit med 3,2 procent under 2013. I maj var dock utvecklingen i restaurangbranschen splittrad. De flesta restaurangsegment ökade märkbart sin försäljning bortsett från två segment där den minskade. Både hotellrestaurangernas och personalrestaurangernas omsättning sjönk under maj månad. Hotellrestaurangernas omsättning sjönk med 4,1 procent men jämförs då med en hög nivå i maj 2012. Personalrestaurangernas försäljning sjönk dramatiskt med 15,1 procent från en redan låg nivå (maj 2012). Prisnivån, enligt KPI (restaurang) ökade marginellt jämfört med april och var cirka 0,7 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangtjänster sänktes.

Restaurangföretagens förväntningar på efterfrågan på några månaders sikt var mycket optimistiska i juni. Endast 9 procent av företagen tror på minskad efterfrågan på några månaders sikt. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för juni 2013.

Stark försäljning inom lunch och kvällsrestauranger
Försäljningsvolymen inom lunch och kvällsrestaurangerna ökade med 6,4 procent i maj vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Kaféerna ökade sin försäljningsvolym med 6,3 procent i maj. Den kategori med lägst utveckling var personalrestauranger vars försäljningsvolym minskade med 16,8 procent.

Källa: SCB

Läs också