Viking Line satsar på närproducerat julbord med ännu fler desserter

Serveras på alla Viking Lines fem fartyg 21/11–26/12 2025
Julbord serveras på alla Viking Lines fem fartyg fram till två dagar efter julafton.

Julborden ute till sjöss är som alltid otroligt populära. På Viking LIne berättar man att deras fokus ligger på klassiska svenska och finska julrätter lagade på närodlade råvaror – nu med ett extra generöst dessertbord.

Ungefär 200 000 gäster förväntas äta Viking Lines julbord, och själva julbordet utvecklas också i samarbete med rederiets trogna resenärer. Rederiets restaurang- och köksansvariga har noga gått igenom gästernas feedback i planeringen av årets rätter.

– Överlag är julen mer en traditionernas än de yviga experimentens högtid, så våra gäster vill att de välbekanta smakerna ska sitta. Men ett tydligt önskemål från kunderna har varit mer sött på dessertbordet. Därför dukar vi upp ett dessertbord som får det att vattnas i munnen – med macarons med pepparkakssmak, saftig dadelkaka, färska frukter och naturligtvis ris à la Malta. Utan den blir det ingen svensk jul, säger Mikko Martikainen, köksmästare på Viking Glory.

Julbordet med 105 rätter började att serveras den 21 november.

– Nästan 80 procent av julrätterna är närproducerade på råvaror från Sverige, Finland, Åland och övriga Norden.

En av julbordets höjdpunkter är det mångsidiga utbudet av fisk. Huvuddelen kommer från finska producenter: Viking Line dukar upp sill från Sillikonttori, siklöja och rökt braxen från Pielinen samt kallrökt gädda och grillad regnbågslax från Kalalappi.

Festligheterna fortsätter sedan med julshowen Christmas Candyland som sätter stämningen på flaggskeppet Viking Glory varje söndag till torsdag fram till jul.

creation_date: 2022-11-27

Fakta om årets julbord

Totalt 105 rätter: fisk och skaldjur, charkuterier, varma kött- och grönsaksrätter samt ett extra stort dessertbord

Julbordet erbjuder 15 olika sallader och 10 olika sorters inlagd sill och strömming

Nästan 80 % av råvarorna är närproducerade i Norden

Varje år serveras cirka 6 000 kilo skinka och nästan 1 700 kilo lutfisk.

Serveras på alla Viking Lines fem fartyg 21 november–26 december.

Läs också