Vinnarna korade i Arla Guldko 2013

18.arla

För fjortonde året i rad har nu vinnarna korats i Arla Guldko 2013 – matbranschens Oscar. Den spännande finalen hölls på torsdagskvällen på Grand Hôtel i Stockholm. S:t Hansgården och Lunds Kommun tillsammans, Fågelviksgymnasiet i Tibro, Gourmetkorv i Göteborg, förskolan Gunghästen i Västerås samt Sabis Fältöversten i Stockholm tog hem segern i var sin kategori.

De fem tävlingskategorierna är Bästa Miljöarbete, Bästa Matglädjeskola, Bästa Snabbmål, Bästa Förskolekök som är en ny kategori för i år, samt Bästa Matglädjebutik. En av prisutdelarna var landsbygdsminister Eskil Erlandsson som uttryckte sin glädje över den höga klass som finalisterna representerade.

– Tävlingar av det här slaget betyder mycket för att nå min vision om att Sverige ska bli Europas nya Matland. Att bli finalist, eller vinna pris uppmuntrar duktiga företagare och gör att man sporrar varandra för att hela tiden bli bättre, sa Eskil Erlandsson.

För varje år har kvaliteten ökat på tävlingsdeltagarna, och konkurrensen att vinna den åtråvärda Guldkon blir allt tuffare. I år var konkurrensen stenhård. Personalengagemang, helhetssyn, ständiga kvalitetsförbättringar och stort kundfokus var några av de kriterier som krävdes för att bli en vinnare. Vinnaren i varje kategori fick statyetten Guldkon, tillverkad i brons hos Herman Bergman Konstgjuteri i Stockholm, diplom och ett stipendium på 25000 kronor. Övriga deltagare i finalen fick diplom och utbildningsbidrag på 5000 kronor.

Här är alla vinnare av Arla Guldko 2013 och juryns motiveringar:

Bästa Miljöarbete – S:t Hansgården och Lunds Kommun
Juryns motivering: ”Tack vare tydlig strategi med visionära mål samt en god uppföljning ger man sina medarbetare frihet att utforma verksamheter som gynnar stort och litet både nu och i framtiden.”

Bästa Matglädjeskola – Fågelviksgymnasiet, Tibro
Juryns motivering: ”Att vara innovativ med små medel är stort. Att varje dag förvandla skolmåltiden till en stunds vardagslycka är större. Men störst är omtanken, känslan och atmosfären, där allt är möjligt. Att inte bara skapa matglädje, utan också ge den vingar.”

Bästa Snabbmål -Gourmetkorv, Göteborg
Juryns motivering: ”Vinnaren representerar verkligen själen i det svenska matarvet. Här har vi ett företag som tagit snabbmålet till en ny dimension och som greppat tag i rodret för att styra mot ännu bättre kvalitet. Här samlas många för att äta just sina favoriter. Allt serveras med glädje och ett personligt tilltal.”

Bästa Förskolekök – Gunghästen, Västerås
Juryns motivering: ”Arbetssättet genomsyras av en entusiasm som får matglädjen att blomma i varje vrå! Måltiden är en glädjefylld del av vardagen och pedagogiken. Barnen lotsas med varsam hand genom matäventyret. Utforskar, upptäcker och gläds när alla sinnen får var med och utvecklas. Här finns god mat, stor variation, engagemang och passion, samt en stor portion kunskap om vad som är nyttigt och bra – ett föredöme, helt enkelt.”

Bästa Matglädjebutik – Sabis Fältöversten, Stockholm
Juryns motivering: ”Passionen för mat är slående. I entrén möts du av en känsla likt en marknad, upplevelsen förstärks vartefter du träder in i rummen. Det spelar ingen roll om du är en sann njutare av förstklassiga råvaror eller om du har ont om tid på lunchen. Här finns något för alla. Det spännande och moderna i både sortiment och inredning samsas med lokalproducerat och ”hemlagat”. Allt bärs fram av en stolt och kunnig personal”.

Läs också