Mattias Larsson, även kallad Fredagskocken, har tagit fram prisvärda och smaksäkra versioner av våra mest omtyckta vardagsrätter med Lithells husmansfavoriter: blodpudding och falukorv. Här delar han med sig av sitt recept på blodpudding med rödbetssallad.
– Det är svårt att slå klassiker som blodpudding och falukorv när man vill ha snabb, god och enkel mat som är prisvärd och går att variera i oändlighet, säger Mattias Larsson, kock och matkreatör.
Blodpudding & rödbetssallad
Rödbeta, fetaost och nötter på en bädd av gröna blad – smaker som ofta serveras tillsammans i andra sammanhang tar plats bredvid blodpuddingen för en smakrik måltid.
4 portioner700 g blodpudding- 300 g rödbetor- 100 g fetaost- 60 g pekannötter- 65 g småbladig sallad- 2 msk balsamvinäger- 1 msk olivolja- smör
Pekannötter kan bytas mot solroskärnor eller pumpafrö för krispig topping vid nötallergi.
Tillagning1. Koka och skär rödbetorna i önskad storlek2. Smula fetaosten.3. Krossa pekannötterna lite lätt.4. Skiva och stek blodpuddingen i smör enligt anvisningen på förpackningen.
ServeringServera blodpuddingen på fyra tallrikar. Lägg salladsbladen bredvid och toppa med rödbetor,fetaost och nötter. Ringla över balsamvinäger och olivolja.