Efterrätt till glöggminglet

Vit chokladmousse med rårörda lingon och pepparkakor 
På söndag är det första advent och vi går mot juletider. Här är ett tips om en spännande och god efterrätt gjord på kvarg som passar utmärkt till glöggminglet eller adventsfikat. Receptet är framtaget av  bakboksförfattaren Alisa Bandell. 

Vit chokladmousse med rårörda lingon och pepparkakor
Lingon, choklad och pepparkakor – julens mest lyckade smakkombination. 
6 portioner. Serveras i glas.
Rårörda lingon
2 dl frysta lingon
¾ dl strösocker
Rör ihop och låt vila till sockret löst sig, rör lite då och då.

Vit chokladmousse

2 dl Valio Eila laktosfri vispgrädde 35% 100 g vit choklad
2 dl Valio Eila laktosfri kvarg vanilj
1 äggula
Vispa grädden. Smält chokladen. Rör ner vaniljkvargen i den smälta chokladen lite itaget. Vänd ner chokladsmeten i grädden lite i taget. Rör ner äggulan. Kyl moussen i cirka tre timmar.
Spritsa eller klicka ut i glas.

Pikerade och smulade pepparkakor
4 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk ättiksprit eller citronsaft
9 pepparkakor
Vispa ihop florsocker, äggvita och ättika. Fyll en spritspåse. Dekorera 6 pepparkakormed kristyr.
Smula 3 pepparkakor grovt.

Sockrade lingon

1 dl frysta lingonströsocker
Häll strösocker på en tallrik och rulla lingonen i sockret.
Florsocker
Lägg ihop desserten: Ta fram glasen med moussen. Tryck ner en pepparkaka i varje glas. Lägg lite rårörda lingon i glaset, lägg några sockrade lingon ovanpå och strö över desmulade pepparkakorna. Pudra med florsocker över pepparkakan. Servera!

www.valio.se

Av: Annika Rådlund Källa: Valio

Läs också