En Stockholmare är världens bästa konditor 2019
8 Aug 2019
Den internationella branschorganisationen för bagare och konditorer UIBC har utsett den svenska konditorn Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor 2019 (UIBC World Confectioner of the year 2019). Anders Oskarsson fick samma utmärkelse 2017 och Håkan Johansson fick utmärkelsen årets världsbagare (UIBC World Baker of the year) 2015.
De framgångar som Svenska Bagarlandslaget, Svenska Juniorbagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget skördat under det senaste året visar återigen vilken hög klass svenska bagare och konditorer håller.
Gustaf Mabrouk har en lång karriär som konditor. Han vann tävlingen Årets Konditor redan som 19-åring 1995. Därefter flyttade han till New York för att fortsätta förkovra sig. De senaste åren har Gustaf bott och arbetat i Sverige. Han har bland annat tävlat i World Chocolate Masters och varit coach för det Svenska Konditorlandslaget. För allmänheten är Gustaf mest känd för sin medverkan som mästerkonditor i SVT:s Go’kväll. Han har även gett ut boken Chokladmakarens handbok och driver till vardags företaget Chef de partie Sthlm.
- Jag är så fantastiskt hedrad av att få utmärkelsen Årets världskonditor. Jag brinner för det fantastiska konditoryrket och mest av allt för choklad. Mitt intresse sträcker sig hela vägen från kakao-odlingarna till processen att tillverka choklad och därefter skapa fantastiska bakverk. Jag hoppas att den här utmärkelsen kan hjälpa mig att inspirera fler till att intressera sig för choklad och konditoryrket, säger Gustaf Mabrouk.
Den svenska bageri- och konditoribranschen består av ungefär 1 000 företag med ungefär 15 000 heltidsanställda (sammanlagt sysselsätts ca 37 000 personer). Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer företräder branschen och arrangerar tävlingar och driver flera landslag.
Utnämningen av Gustaf Mabrouk till årets världskonditor är ännu ett internationellt erkännande för den mycket höga nivå på yrkesskicklighet svenska konditorer och bagare håller. Under det senaste decenniet har branschen utvecklats i en hisnande fart och landets konditorer höjer ständigt sin ambitionsnivå, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Livsmedelsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation för hela den svenska livsmedelsbranschen som idag är Sveriges tredje största industrigren med 50 000 anställda.
- Vi på Livsmedelsföretagen arbetar varje dag med att Sverige ska bli världens bästa matland. Svenska livsmedel är gjorda på otroliga råvaror, håller hög kvalitet och produceras på ett hållbart sätt – dessutom smakar de fantastiskt gott. Med de återkommande internationella framgångarna inom bageri och konditori och skickliga, välrenommerade yrkespersoner som Gustaf Mabrouk visar vi att Sverige redan är en toppnation att räkna med när det kommer till mat och dryck, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.
Av: Anika Rådlund Källa : Livsmedelsverket
Foto: Jonas Bilberg
8 Aug 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"