Intervju: Stjärnbartendern Leo Lahti

– Vi befinner i oss i en återgång till klassiska cocktails. De kommande åren kommer man att fokusera på beprövade cocktails och riktigt bra service, säger Leo Lahti. Foto: Lennart Weibull
– Vi befinner i oss i en återgång till klassiska cocktails. De kommande åren kommer man att fokusera på beprövade cocktails och riktigt bra service, säger Leo Lahti. Foto: Lennart Weibull

Från att vakta utemöbler åt en krog på Avenyn i Göteborg nattetid, till att driva två av världens bästa barer enligt The World´s 50 Best Bars. Idag jobbar bartendern Leo Lahti på cocktailbaren Bird i Köpenhamn och gav i våras ut sin första bok En handbok i sprit och drinkar.
– Cocktails har gått från att vara en nisch till att vara folkligt, säger han.

Bartendern Leo Lahti kommer från en akademikerfamilj, hans morfar och morbror var läkare och hans mamma pluggade på universitetet och jobbade med teater. Det finska namnet härstammar från farfar som bodde i Tammerfors i Finland, men som rymde till Sverige för att undvika militärtjänstgöringen. Som ung spelade Leo fotboll och ville bli fotbollsproffs, men insåg att det fanns andra som spelade bättre. Plan B var att bli sportjournalist, men annat kom emellan.

– Efter gymnasiet tänkte jag ta ett sabbatsår och sen söka in på journalisthögskolan. Av en slump fick jag ett jobb som gick ut på att nattetid sitta och vakta en krogs utemöbler på Avenyn. De var så stora att de inte fick in dem på krogen. Om någon skulle försöka stjäla möblerna skulle jag ringa polisen. Det var lättförtjänta pengar, säger Leo.

Någon som jobbade inne på krogen frågade honom om han inte hellre ville jobba inomhus och ha normala arbetstider. Leo hoppade in som nisse, utan att egentligen veta vad det skulle innebära.

– Det var högt tempo och jätteroligt. Jag tjänade bra pengar och alla i barpersonalen var supertrevliga. När de sedan stängde för sommarsäsongen hängde jag med barteamet till en nattklubb och fortsatte där som nisse, vilket var ännu roligare. Jag tjänade en heltidslön på tre kvällar i veckan, fick bra dricks och så hängde alla mina kompisar där.

Jag tjänade en heltidslön på tre kvällar i veckan

Leo säger att han i grunden är ganska nördig när det till exempel gäller fotboll och historia. Men även drinkar skulle det visa sig. Han hade av sin mormor fått den legendariska boken The Savoy Coctailbook från 1930 och insåg att det fanns mer än Vodka Redbull och P2.

– Jag tyckte det var roligt att lära mig om drinkar och deras kulturella koppling och boken har än idag sin hedersplats i min bokhylla. På den tiden fanns det inga barer som gjorde cocktails i Göteborg. Jag började 2007 åka ner till Köpenhamn på helgerna till en bar som heter Ruby. Det var något helt annat, som en annan värld. Där fanns en yrkesstolthet jag inte sett tidigare och jag insåg jag att det var det här jag ville göra och ansökan till journalisthögskolan fick vänta- igen.

På Pusterviksteatern i Göteborg, där Leos mamma jobbat på 90-talet skulle man öppna upp en liten cocktailbar, som ett komplement till det övriga utbudet. Lotten Erlander som var ägare visste att Leo nördat ner sig i cocktails och frågade om han ville ta över baren.

– Det var karriarsavgörande för mig, att få den frågan. Självklart tackade jag ja. Det gick bra direkt. Det började bli lite hippt med cocktails och klientelet var helt rätt. Vi hade ingen riktig drinklista utan gjorde drinkar från boken jag fått av mormor. Där träffade jag Martin Alexandersson som jobbade som kock men som ville jobba extra i baren. Lotten som var en aktiv krögare var på plats i princip varje dag. Hon var omhändertagande och såg till att alla var på gott humör. Jag lärde mig mycket av henne, även om jag bara var där ett och ett halvt år.

Vi hade ingen riktig drinklista utan gjorde drinkar från boken jag fått av mormor

Cocktailkulturen utvecklades snabbt och Leo ville vara på ett ställe med ännu mer fokus på cocktails. Bara runt hörnet från Pustervik skulle en ny bar öppna, med målet att bli den största och bästa cocktailbaren i Göteborg; Barabicu och Leo fick förfrågan om att vara med.

–Det var fruktansvärt mycket att göra varje dag. Varje stol var full två minuter efter öppning. Andreas Harrysson var ägare och en otroligt duktig krögare. Om jag bara får välja en person som förebild och mentor så är det han.

Bartender Choice Awards startade 2010. De första åren var det uteslutande Stockholmsbarer som fick priser. Leo berättar att han fick ett tydligt karriärsmål; att vinna priset för Sveriges bästa bar. I källaren under Tranquilo som flera år tidigare startats av Andreas Harrysson, öppnade Stranger.

– Där fanns stor potential. Jag bad om att få flytta ner dit och ta över driften och göra mitt bästa för att ta fram Sveriges bästa bar. Vi byggde upp en community med starka band till våra gäster. Vi hade långa öppettider, 18-03, fem dagar i veckan och bjöd ner bartenders från Stockholm för gästspel, något som var relativt nytt på den tiden. Konceptet blev lyckat och vi vann Peoples Choice Awards två gånger. Totalt var jag på Stranger i fyra år.

Leo Lahti är en av Sveriges mest erfarna bartenders, han har arbetat över hela världen och varit med och satt två olika barer på topplistan World s 50 Best Bars. Foto: Goran Aziz
Leo Lahti är en av Sveriges mest erfarna bartenders, han har arbetat över hela världen och varit med och satt två olika barer på topplistan World s 50 Best Bars. Foto: Goran Aziz

Leo menar att alla världens bästa barer förmodligen gör lika goda drinkar. Men det som avgör är att stämningen är bra och att man levererar god service. God service, enligt honom, är situationsbaserat.

– Det är viktigt att matcha lokalen och känslan. Ibland är bra service bara att bli sedd och välkomnad, var man än befinner sig. Det kan vara en rökig Tuborgbar eller ett femstjärnigt hotell i Hongkong. Hur du blir omhändertagen som gäst är avgörande om du kommer tillbaka eller inte.

Leo och hans sambo hamnade sedan i Stockholm, för att han ville anta en ny utmaning, att komma med bland The World´s 50 Best Bars. Tävlingen där de bästa barerna utses av en jury på 600 personer från hela världen.

– Stockholm är en internationell destination. Det är snudd på omöjligt att få in en bar i Göteborg på den prestigefyllda listan. Göteborg är mer en helgstad, medan Stockholm är en sju dagar i veckan-stad.

Leo blev barchef på Tjoget som ligger på Södermalm i Stockholm. Teamet han arbetade med var högpresterande och ambitiös.

– Det var väldigt speciellt och full rulle sju dagar i veckan. Jag har ofta varit den som ställer högst krav när det kommer till arbetet, men där hade alla höga krav och en stark vilja att utvecklas. Tjoget hade redan varit med på The World´s 50 Best Bars listan, min roll var att bibehålla vår plats. Under min tid höll vi oss kvar på listan i tre år, sammanlagt har Tjoget varit med nio gånger.

Efter många år i krogbranschen tröttnade Leo på att jobba långa arbetspass, sena nätter och helger. Han startade en konsultfirma och fick en förfrågan om att hjälpa till att öppna en skandinavisk cocktailbar på ett hotell i Hongkong: Red Sugar.

– Jag gillar verkligen Hongkong, det är en otrolig mat-och dryckesstad. Jag var på plats i sex månader, men var med i projektet i ett år. Det var en lärorik upplevelse. Det var extremt hierarkiskt, som jag aldrig upplevt tidigare.

Vi pratar om det växande intresset för cocktails.

– Intresset för cocktails är jättestort och folk är superduktiga. Kommer man upp som ny bartender i Sverige har man gäster som vet exakt sina proportioner på en Dry Martini och man pratar gärna om kulturen och historien bakom. Det fanns en tydlig period då serien Mad Men kom, där de drack drinken Old Fashioned. Intresset fullkomligt exploderade och sen har det bara fortsatt. Sverige håller en hög internationell nivå, de tio bästa barerna i Stockholm kan lätt mäta sig med de bästa i världen. En stor positiv utveckling är också att det inte bara är i Stockholm du kan dricka goda cocktails, utan även i städer som Västerås och Norrköping och många andra ställen, det är jätteroligt.

Det började klia i fingrarna efter att jobba med service igen. Och en ny strävan hade väckts hos Leo: att bli en av de första skandinaviska bartendrarna att sätta två barer på The World´s 50 Best Bars-listan.

– Det är viktigt att matcha lokalen och känsla, säger Leo Lahti. Foto: Goran Aziz
– Det är viktigt att matcha lokalen och känsla, säger Leo Lahti. Foto: Goran Aziz

Han och sambon flyttade till Köpenhamn i december 2022. Leo hörde av sig till en vän som driver cocktailbaren Bird och dagen efter stod han bakom bardisken och jobbade. Namnet Bird är taget efter jazzmusikern Charlie Parkers smeknamn. Det är en liten bar med 50 sittplatser där fokus ligger på musikupplevelsen.

– Alla drinkar är gjorda i förväg i ett preppkök, för att inte ljuden från att blanda drinkar ska höras. Vi spelar bara vinyl och serverar bara de färdiggjorda drinkarna. Musikaliskt är avstampen jazz men vi spelar även hiphop och brittpop och har Dj:s som spelar allt från marockansk magdansmusik till fransk obskyr hiphop och japansk jazz.

Ett halvår senare, hade Bird som andra danska bar tagit sig in på Worlds Best bar-listan.

– Det var en otroligt rolig nyhet att vi tagit oss in. Vi har efter det öppnat ett till ställe, eftersom besöksantalet ökade så snabbt. Vi hade inte kunnat hantera inflödet av nya gäster på ett ställe.

Sedan har det som man säger bara rullat på.

Leo Lahtis "Handbok i sprit och drinkar" gavs ut i maj av Polaris Fakta.
Leo Lahtis ”Handbok i sprit och drinkar” gavs ut i maj av Polaris Fakta.

I våras kom Leos första bok; Handbok i sprit och drinkar. En bok som vänder sig till alla som är intresserade av att blanda drinkar, oavsett om man jobbar som bartender eller inte. Att få ge ut en bok har varit en dröm så länge han kan minnas.

– Boken är en sammanfattning av allt jag lärt mig bakom bardisken under 20 år och innehåller nästan 200 drinkrecept. Sen finns det ingående tips på hur man blandar drinkar och en grundlig genomgång av de viktigaste spritsorterna.

Vilka trender ser du i din bransch?

– Vi befinner i oss i en återgång till klassiska cocktails. Det har varit så teknikdrivet och nördigt i många år, där arbetssättet varit liknande den som kockar har. De kommande åren kommer man att fokusera på beprövade cocktails och riktigt bra service.

Krympflation i cocktailvärlden?

– Nej, det tror jag inte, men jag uppskattar när barer har en miniversion av sina drinkar på drinklistan, så att man kan få testa flera olika drinkar. Jag anser att bra service också handlar om att ha en tanke bakom sina produkter.

Vad gör du när du inte jobbar?

–Jag läser mycket, ingen speciell genre utan allt som är välskrivet. Jag gillar också att laga mat och så följer jag ”mitt” fotbollslag Örgryte noggrant. Tyvärr har det gått otroligt dåligt för dem de senaste 15 åren, men i år ser det bättre ut.

Hur är du som bartender och varför tror du att du blivit så framgångsrik?

– Jag är fortfarande snabb och effektiv även om jag börjar bli äldre. Jag är framförallt intresserad av människor och gillar att höra deras berättelser. Ibland lägger jag kanske lite för mycket tid på att snacka med folk. Jag tror att framgångarna kommer av en kombination av flyt och målmedvetenhet.

– Vi befinner i oss i en återgång till klassiska cocktails. De kommande åren kommer man att fokusera på beprövade cocktails och riktigt bra service, säger Leo Lahti. Foto: Lennart Weibull
– Ett drömprojekt är att vara med och designa glas, säger bartender Leo Lahti. Foto: Lennart Weibull

Leo Lahti

Ålder: 36

Bor: Köpenhamn

Familj: Fästmön Irina

Yrke: Bartender på cocktailbaren Bird i Köpenhamn.

Utbildning: Måltidskunskap, ett år på Göteborgs universitet.

Tidigare jobb: Stranger och Pustervik i Göteborg och Tjoget i Stockholm.

Utmärkelser: Två barer på The World’s 50 Best Bars- listan.

Aktuell med boken: Handbok i sprit och drinkar (Polaris Fakta, 2025)

Favoritdrink: Dry Martini

Otippade drinkingredienser: Grön chartreuse, kokos och olivolja.

Råd till andra som vill jobba som bartender: Omge dig med olika typer av människor med olika bakgrund och jobb och inte bara krogfolk. För mig har det varit nyttig att att höra andras människors upplevelser.

Förebilder: Krögarna Andreas Harrysson, Lotten Erlander, Joel Söderbäck och Andreas Bergman.

Inspireras av: Människor som vågar följa sin drivkraft och utmana sig själva. Dedikerade människor som arbetar hårt.

Dricker helst inte: Jag dricker inte särskilt mycket läsk.

Mest lyckade egna drinken: Petite Som, som finns med i boken.

Det har jag alltid hemma: Det finns alltid en färdigblandad Dry Martini i frysen.

Jobbar med i framtiden: Jag fick mersmak att jobba på hotell, det kanske blir nästa steg. Att driva en bar på hotell öppnar upp för fler typer av upplevelser och att få vara med sina gäster en längre tid.

Drömprojekt: Jag har en dröm om att få vara med och designa glas och ta ett helhetsgrepp på alla glas som man behöver i en bar. Sen skulle jag vilja ta fram ett nytt varumärke och utveckla en ny spritsort.

Instagram: leolammi

Text: Anne Haavisto

Intervjun var med i Hotell & Restaurang nr 6 2025 som finns att läsa här.

Läs också