Choklad och rätt vin ihop är allt som oftast en väldigt lyckad kombination. Här ett recept på smaskiga Chokladfondant av Fredrik Sidoli och ett matchande muskatvin till.
CHOKLADFONDANT
Tillagningstid: 40 min
Antal personer: 6
Ingredienser
200 gr smör
200 gr mörk choklad gärna 70%
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 ägg
2 dl socker
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt
Vid bakning är det bra att ha en pålitlig ugn. Hetta upp ugnen till 80 grader, ställ in en skål med vatten med en ugnstermometer i. Kolla av att temperaturen stämmer och är konstant i 30 minuter. Nu vet du om din ugn är pålitlig.
Recepter är för 6 st formar á 1,5 dl.
Tillagning
1. Smält smöret i en kastrull på medeltemperatur, lyft av kastrullen från plattan och rör ner chokladen så att den smälter.
2. Värm ugnen till 225 grader.
3. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver ordentligt i en bunke tills det är fritt från klumpar.
4. Vispa socker och ägg i en separat bunke.
5. När den smälta chokladen svalnat till fingervarm, vispas den samman med ägg och socker.
6. Vispa i de torra ingredienserna.
7. Smöra små ugnsfasta formar, pudra formarna lätt med mjöl så att fondanten lättare lossnar.
8. Fondanten ska vara bakad på utsidan och krämig i mitten. Ca 225 grader i 8-13 minuter, allt beroende på din ugns förmåga.
9. Låt den färdigbakade fondanten stå ett par minuter innan du klappar den ur formen.
Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.
Vin som passar till:
Moscatel de Setúbal 2015
Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med koncentrerad frukt och inslag av torkade aprikoser.