Det var Klas Lindberg, 30 år från Stockholm, som vann Årets Kock-finalen igår. Juryns motivering lyder:
Vinnaren har i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat tre vällagade, eleganta och attraktiva rätter!
Silvermedaljen gick till Daniel Engellau, Lux Stockholm, Stockholm och bronspengen till Albin Wessman, Adam & Albin matstudio, Stockholm.
Klas lagade i första uppgiften Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja samt Sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran. I andra uppgiften blev det Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta.
Årets huvudråvara var en hel svensk biffrad med ben från Gotland. Den har finalisterna fått förbereda och träna på sedan i höstas. I finalen hade kockarna fem och en halv timme på sig att inför publik skapa en varmrätt utifrån den bestämda huvudråvaran och två förrätter utifrån en råvarukorg med hummer som var den hemliga huvudråvaran. Rätterna skulle sedan serveras på 14 tallrikar vardera.
Klas Lindberg var sist ut i startfältet, men det tyckte han var bra och en förrätt på skaldjur var precis vad han hade önskat sig. ”Fan, vad jag skulle vilja äta det här själv”, sa han efter att ha lämnat ifrån sig den första tävlingsuppgiften.
– Hummer är det godaste jag vet och det kav en skön känsla och ett extra självförtroende. Det känns magiskt, konstaterar Klas Lindberg efter att ha tagit emot sin medalj av ingen mindre än Prins Carl Philip.
Undersökning
Ostrapporten 2024
Sveriges mest populära ostar: