Brasserie Balzac hyllar franska ostar

Tour de France de Fromages arrangeras i anslutning till Journée Nationale du Fromage.
Brasserie Balzac på Odengatan i Stockholm firar de franska ostdagarna med en specialmeny.
Brasserie Balzac på Odengatan i Stockholm firar de franska ostdagarna med en ostprovnings-meny.

Brasserie Balzac bjuder traditionsenligt in till Tour de France des Fromages, en hyllning till franska ostar under de franska ostdagarna. Något som restaurangen har gjort i flera år.
Källarmästaren Bogdan Monciu sprider sin ostkunskap både till gästerna och till sina kollegor så att de kan fördjupa sina kunskaper ytterligare.

–Frankrike har en fantastisk osttradition, och vi vill dela med oss av dess rika smaker och mångfald. Genom att kombinera ostar med viner från samma region får vi en genuin upplevelse av hur dessa delikatesser avnjuts i sina ursprungliga miljöer, säger Bogdan Moncium, som är kreativ ledare och källarmästare på Brasserie Balzac.

Bogdan Monciu, Källarmästare på Balzac.
Bogdan Monciu, kreativ ledare och källarmästare på Balzac.

Bogdan Monciu kombinerar gärna ost med vin från samma område i Frankrike. Ostarna som serveras på restaurangen är specialimporterade från Frankrike, men många av dem finns att köpa i välsorterade ostdiskar.

– Vinerna finns oftast i det svenska sortimentet, så att gästerna kan ta med sig erfarenheten om vad som kan matchas och kanske prova andra saker än de är vana vid efter att de har varit här.

Han menar att många matchar vanligtvis rött vin med ost.

– Jag tycker oftast att vita viner passar mycket bättre till ost. Rött vin och mögelost tillexempel är inte alls bra.

En sittning kan till exempel starta med en comté och morbier i kombination med champagne, något som han tycker att många har missat att testa. Friska bubblor tillsammans med sältan i osten blir en perfekt kombination. Längre in i en ostprovning kan det dyka upp kombinationer som är väldigt helt nya för många, men som ger en ordentlig smakupplevelser.

– Något vi inte serverar är marmelad till ost, eller jag vi har jättefin marmelad så om någon verkligen vill ha det så serverar vi det, men annars lyfts ostens smak bäst med vin.

Franska ostar på restaurang Balzac.
Franska ostar på restaurang Balzac.

Ost finns alltid på menyn på restaurang Balzac, men till de franska ostdagarna mellan den 25 mars och 28 mars bjuder Brasserie Balzac in till en smakrik resa genom Frankrikes osttraditioner under evenemanget Tour de France des Fromages.

Tour de France des Fromages på Brasserie Balzac sker i anslutning till den nationella
ostdagen Journée Nationale du Fromage den 27 mars och är en hyllning till den franska
ostens mångfald och hantverk.
Tour de France des Fromages på Brasserie Balzac sker i anslutning till den nationella
ostdagen Journée Nationale du Fromage den 27 mars och är en hyllning till den franska
ostens mångfald och hantverk.

Tour de France de Fromages arrangeras i anslutning till Journée Nationale du Fromage.

Under dessa dagar får gästerna avnjuta noggrant utvalda franska ostar från olika delar av Frankrike i harmoni med viner från samma regioner. Bogdan Monciu har skapat två exklusiva ost- och
vinkombinationer, där gästerna får välja mellan fem respektive tio ost- och vinkombinationer.

Balzac har sedan öppningen för nio år sedan haft franska ostar och viner på menyn.

Text och foto: Annika Rådlund

Läs också