Den 10 november kommer åtta finalister tävla i Mack-SM 2016 , där det då kommer att avgöras vilken som är Sveriges godaste macka.
Mackorna är alla skapade med noggrantutvalda råvaror som bjuder på intressanta smakkombinationer i såväl bröd som fyllning. Limegravad lax, getfeta, rökt hjortstek tillsammans med grönkålsallad, picklade morötter,lingon och harsyra är bara några exempel.
Förutom smaken kommer mackorna att bedömas efter brödet, utseendet, nytänkandeoch ekonomi. Mackan ska kunna säljas på ett bageri eller konditori. Därför ska både produktval och åtgång vara noga genomtänkt.
Underfinaldagen ska de tävlande skapa 20 mackor av sitt recept på bara 45 minuter. Juryn som bedömer mackorna består av Jimmi Eriksson – Årets Kock 2016, Kim Lund – ÅretsBagare 2016, Johan Blidberg – vinnare Mack-SM 2015, Anna K Sjögren – matskribent och kokboksförfattare och Gabriella Strömberg, mackexpert från bagerigrossisten KåKå.
Precis som tidigare år ligger fokus på brödet; som ka vara gott, enkelt, har stora variationsmöjligheter, vara nyttigt och ha låg klimatpåverkan.
I årets tävling bjuds det på en kombination av intressanta smaker, både när det kommer till brödet specifikt och mackan som helhet. Finalisterna har tänkt utanför ramarna och kvaliteten och kreativiteten på årets bidrag vittnar om ett genuint mack- och brödintresse, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.
Den finalist som skapar Sveriges godaste macka vinner förutom äran, även en trendspaningsresa till Chicago tillsammans med bagerigrossisten KåKå.