Nu har juryn rättat blint essä- och teorifrågorna och utsett de sex servitörer som ska slåss om titeln Årets Servitör på Cirkus i Stockholm den 4 november. Det är fem stockholmare, en göteborgare, två kvinnor och fyra män som slåss om titeln. Två av de sex går under dagen vidare till finalen som äger rum innan Restauranggalan den 4 november.
Finalisterna är:
- Anette Åsell, Gastrologik, Stockholm, 24 år.
- André Frick, Cadierbaren Grand Hôtel, Stockholm, 24 år.
- Jerker Söderström, Båthuset Krog & Bar Sigtuna, 26 år.
- Max Callenberg, Swea Hof, Elite Plaza, Göteborg, 28 år.
- Michaela Sarafati, Fredsgatan 12, Stockholm, 24 år.
- Olle Gren, Fredsgatan 12, Stockholm, 26 år.
Årets Servitör arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med Restaurang & Hotellhögskolan i Grythyttan, RHS och Restaurangakademien. Huvudpartner för tävlingen är Carlsberg Sverige.
– Inget restaurangbesök kan fungera utan servitörerna, som är länken mellan kock och gäst, mellan kök och bord. Servitören är personen som förmedlar kunskap och känsla. Därför är servitörerna som yrkesgrupp så viktiga. Årets sex semifinalister är alla mycket kvalificerade. Det kommer att bli en mycket spännande final, säger Lisbeth Rauden, chefredaktör för tidningen RS.
Årets Servitör har underrubriken ”Modernt medvetet värdskap med kunskap och kompetens”. Tävlingen har som uttalad ambition att vara med och lyfta statusen för servitöryrket.
Fjolårets vinnare Oscar Lundberg, Restaurang Trattorian, berättar vad vinsten av Årets Servitör 2012 har betytt för honom.
– Vinsten i årets servitör har betytt väldigt mycket för mig. Jag har bevisat för mina kollegor att restaurangenvärldens kompetens inte bara ligger i kökets kunskap om mat, utan att bra service är minst lika viktig. Vinsten i Årets Servitör är ett kvitto på att jag kan förmedla den kunskapen. Den har även öppnat nya dörrar.
Juryn för Årets Servitör 2013 består av: Michaela Boson, från Pontus • Ludvig Jureskog, Operakällaren, ÅS 2011 • Anneli Öster, Hotell&Reseverket • Björn Persson, Kock & vin • Bicke Naglo, Naglo • Daniella Illerbrand, dvlop • Carl Frosterud, Operakällaren, ÅS 2009 • Maria Persson, Kock & vin • Peter Halldén, Thörnströms • Linda Råsberg, Fond • Cecilia Wiik Lundström, Lux • Peter Färm, Sommelierföreningen • Marie Ringström, Johan Lidby Vinhandel • Erika Lindström, Esperanto • Niklas Löfgren, F/L • Maria Blom, Riche/Teatergrillen • Daniel Pramberg, Nosh and Chow • Martin Bergqvist, Bartendergillet • Clara Grabe, Ekstedt • Mischa Billing, GrythytteAkademien • Oskar Lundberg, Trattorian, ÅS 2012 • Maria Edblad Rogell, Oaxen & Slip • Johan Damgaard, Johan & Nyström.
www.aretsservitor.se