Med vatten, egen honung, lokal rabarber och ett års väntan har Arlanda och Sigtunas hotell skapat ett alldeles eget mjöd som nu även finns i Systembolagets beställningssortiment.
Sigtunamjödet är ett elegant, sött och halvtorrt lokalproducerat mjöd med rondör gjord på hotellets egen honung och rabarber från trädgårdar i Sigtuna.
-Redan år 7000 f.Kr. bryggdes mjöd i Kina, och i Danmark har mjöd framställts sedan år 1500 f.Kr. I Sverige verkar mjödets storhetstid ha varit på 1400- och 1500-talet, och troligtvis inte under vikingatid som många kanske tror. Snarare drack man då en blandning av öl och mjöd, så kallad mölska, berättar sommelier Anders Melldén.
. Utöver de smaksättande frukter och bär som kan blandas i påverkar floran runt bikuporna honungens och i förlängningen mjödets smak. Klöver och större närliggande odlingar kan spåras.
Det söta Sigtunamjöd har en alkoholhalt på 12,5 % och bör serveras väl kyld. Passar fint till framförallt laxtartar, ost, mandelssoppa eller en fisk med kryddig sås. Sigtunamjöden är också bra som aperitif och till tapas.
Sigtunamjödet ingår i Systembolagets beställningssortiment från och med maj/juni.
Här serveras Sigtunamjödet:
32 Rum & Kök, Best Western Arlanda Hotellby, Clarion Hotel Arlanda Airport, Ibis Styles Stockholm Arlanda Airport, Hotell Kristina, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu SkyCity Hotel, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell samt Rosersbergs slottshotell.